Bruschetta z pomidorem i mozarellą - dobry przepis na bruchettę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Bruschetta to ciepła kanapka ze świeżymi, posiekanymi pomidorami i mozzarellą. Najlepsza mozzarella to świeża di bufala campana, zrobiona z mleka czarnych bawołów domowych z rogami w kształcie półksiężyców. Możemy jednak skusić się także na zwykłą, zrobioną z mleka krowiego. Wybierzmy też smaczne dojrzałe pomidory.
SKŁADNIKI
- 4-6 kromek ciabatty
- 4 dorodne pomidory
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2-3 kule sera mozzarella
- 4 ząbki czosnku
- garść liści bazylii,
- sól, pieprz,
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natnij skórkę na pomidorach i zanurz je na moment we wrzątku, wyjmij i obierz ze skórki.
- Kromki ciabatty podpiecz na grillu lub w opiekaczu z obu stron. Gorące grzanki natrzyj rozdrobnionym ząbkiem czosnku i polej oliwą.
- Na wierzchu połóż pokrojone pomidory, mozzarellę w grubych plasterkach, udekoruj liśćmi bazylii.
- Możesz także pokroić pomidory w kosteczkę, wymieszać je z rozdrobnionymi ząbkami czosnku i porwanymi liśćmi bazylii.
- Bruschettę z tak przygotowanymi pomidorami można podawać z szynką parmeńską lub anchois.