Biorę ciasto francuskie, szynkę i ser. W 20 minut mam pyszną przekąskę na andrzejki
Ciasto francuskie to świetny gotowy produkt, z którego można wyczarować najróżniejsze pyszności. Jednym z takich przysmaków są wyborne ślimaczki z dodatkiem szynki i sera żółtego. Idealnie sprawdzą się w czasie domowej imprezy z okazji andrzejek. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić tę efektowną przekąskę z ciasta francuskiego. Zaskoczcie gości chrupiącymi ślimaczkami.
i
Czym nadziać ślimaczki z ciasta francuskiego?
W tym prostym przepisie na smakowite ślimaczki andrzejkowe do nadzienia wykorzystuje się kilka produktów. Wszystkie składniki, które niezbędne są do ich przygotowania, są łatwo dostępne w wielu sklepach przez cały rok. Można je kupić nawet w mniejszych osiedlowych sklepikach.
Co jest potrzebne do przygotowania nadzienia do ślimaczków z ciasta francuskiego? Na liście znalazły się tylko cztery produkty i trzy przyprawy, które każdy ma w domu. Ciasto francuskie nadziewa się takimi dodatkami, jak:
- ser żółty
- szynka
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, bazylia
- świeże zioła – szczypiorek lub natka pietruszki
Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego?
Chrupiące ślimaki z szynką i serem przygotowane z ciasta francuskiego to idealna przekąska na andrzejki. Przepis na ten efektowny przysmak na imprezę wcale nie jest taki trudny. Dzięki temu, że wykorzystuje się gotowe ciasto francuskie, czas przygotowania jest znacznie krótszy. Warto pamiętać, aby wyjąć je wcześniej z lodówki. Kiedy nabierze temperatury pokojowej, łatwiej jest je rozwinąć, a w czasie pieczenia nie popęka.
Jak więc robi się smakowite andrzejkowe ślimaczki z ciasta francuskiego wzbogacone szynką i serem? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. To świetna receptura dla zapracowanych, leniwych i początkujących.
- 1. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 2. krok – posmarowanie ciasta francuskiego sosem i ułożenie szynki, sera i pozostałych składników
- 3. krok – zwinięcie ciasta francuskiego w roladę i pokrojenie jej na mniejsze porcje
- 4. krok – upieczenie ślimaczków z szynką i serem w piekarniku
Ile wychodzi ślimaków z jednego ciasta francuskiego?
Przygotowane według tego przepisu pyszne i aromatyczne ślimaczki to doskonała przekąska na ciepło. Świetnie sprawdzi się w andrzejki i nie tylko. Do ich przygotowania potrzebne jest jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Po nadzianiu go smakowitymi dodatkami i pokrojeniu na porcje o szerokości około 1,5 cm powstaje 25 znakomitych ślimaczków z szynką i serem. Każdy gość będzie mógł spróbować tej wybornej przekąski podczas domowej imprezy.
Jak długo piec ślimaki z ciasta francuskiego?
W tym prostym przepisie na pełne smaku i aromatu ślimaczki z ciasta francuskiego piecze się na blasze w piekarniku. Należy go wcześniej rozgrzać do 200 stopni C. Blachę ze ślimaczkami wstawia się go gorącego pieca. Czas pieczenia wynosi 20 minut. Przekąskę można serwować na ciepło, ale równie dobrze smakuje po ostygnięciu.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g szynki
- 150 g startego sera żółtego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koncentrat pomidorowy doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dokładnie wymieszać i posmarować arkusz ciasta francuskiego.
- Na cieście ułożyć plastry szynki i posypać startym żółtym serem oraz posiekanymi świeżymi ziołami.
- Ciasto francuskie zwinąć od dłuższego boku w roladę. Pokroić na kawałki o grubości około 1,5 cm.
- Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Ci piec około 20 minut, aż ślimaczki staną się rumiane.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie przełożyć na półmisek lub deskę do serwowania.
- Podawać jako przekąskę na andrzejki i na inne okazje.