Bakłażan z grilla: przepis na grillowane roladki z bakłażana
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bakłażan to idealne warzywo na grilla - uzupełnienie dla standardowego mięsiwa, typu karkówka czy żeberka. Sprawdź, jak zrobić grillowane roladki z bakłażana z fetą i rukolą. Podajemy sprawdzony przepis!
SKŁADNIKI
- 2-3 bakłażany
- opakowanie fety
- rukola
- 1/2 pęczka mięty i bazylii
- ostra papryczka chilli
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- zioła: tymianek, bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte bakłażany osuszamy, odcinamy końcówki, a następnie kroimy wzdłuż w dość cienkie plastry. Podpiekamy je na grillu, lekko smarując oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i ziołami - tymiankiem oraz bazylią.
- Fetę pokroić w kostkę i wrzucić do miseczki. Rozetrzeć na krem. Dodać posiekaną miętę, bazylię i pokrojoną drobno papryczkę. Całość wymieszać, doprawić.
- Podpieczone na grillu plastry bakłażana lekko ostudzić. Pastę z fety rozsmarować na plastrach i zwinąć w roladki. Aby się nie rozpadły, najlepiej połączyć je wykałaczką.
- Umytą i osuszona rukolę wysypujemy na duży talerz. Na rukoli układamy roladki. Podajemy z grzankami zrobionymi na grillu posmarowanymi masłem czosnkowym.