Bagietka z truskawkami, prosciutto i rukolą - pomysł na śniadanie
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Truskawki to owoce, które kojarzą się przede wszystkim z deserami. A co powiecie na truskawki z dodatkiem szynki prosciutto, rukoli i w zestawieniu z chrupiącą bagietką? To dość nietypowe połączenie, ale gwarantujemy, że przypadnie Wam do gustu!
SKŁADNIKI
- 1 bagietka
- 8 truskawek
- 4 plastry szynki prosciutto
- opakowanie rukoli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na plastry i wkładamy do miseczki. Następnie dodajemy cukier i ocet balsamiczny, mieszamy i odstawiamy.
Bagietkę kroimy na trzy części, a każdą z nich na pół (możemy również bagietkę podgrzać w opiekaczu).
Na posmarowane masłem pieczywo układamy umytą rukolę, plastry szynki prosciutto i truskawki. Dodatkowo możemy rukolę skropić pozostałym sosem balsamicznym z miseczki, w której były truskawki.
Przykrywamy drugą połówką i gotowe. Smacznego!