Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa

Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa
Autor: Shutterstock Pasta z pieczonego bakłażana doskonale smakuje z ciemnym pieczywem
łatwy
20 min
4

Aromatyczna pasta z bakłażana z powodzeniem zastąpi inne dodatki do pieczywa. Niskokaloryczna, pełna zdrowych składników, łatwa do przygotowania - czego trzeba więcej?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • 1 dorodna cebula
  • 2-3 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżki  jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z jednej małej  cytryny
  • łyżka posiekanej  natki lub bazylii
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana przekroić na pół wzdłuż, posmarować oliwą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC do miękkości. W połowie pieczenia dodać cebulę, także przekrojoną na pół i posmarowaną oliwą.
  • Obrac bakłażana ze skórki, dodać upieczoną cebulę, czosnek i zmiksować z jogurtem i resztką oliwy oraz sokiem z cytryny.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekane zioła, schłodzić.