Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Aromatyczna pasta z bakłażana z powodzeniem zastąpi inne dodatki do pieczywa. Niskokaloryczna, pełna zdrowych składników, łatwa do przygotowania - czego trzeba więcej?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
- 1 dorodna cebula
- 2-3 roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy
- sok z jednej małej cytryny
- łyżka posiekanej natki lub bazylii
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana przekroić na pół wzdłuż, posmarować oliwą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC do miękkości. W połowie pieczenia dodać cebulę, także przekrojoną na pół i posmarowaną oliwą.
- Obrac bakłażana ze skórki, dodać upieczoną cebulę, czosnek i zmiksować z jogurtem i resztką oliwy oraz sokiem z cytryny.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekane zioła, schłodzić.