Aromatyczna pasta warzywna do pieczywa

2021-03-29
Aromatyczna pasta warzywna do pieczywa
Autor: Shutterstock Aromatyczna i pyszna pasta warzywna - idealny  letni dodatek do pieczywa
łatwy
15 min
4

Aromatyczna pasta warzywna to idealny dodatek do pieczywa, chipsów, czy  warzywnych  przekąsek. Sprawdzi się na śniadanie lub kolację, ale też doskonale nadaje się na imprezy.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 dużych suszonych pomidorów wraz z łyżką zalewy oliwnej
  • 4 zielone oliwki faszerowane migdałami
  • 1 papryczka pikantna piri piri
  • 3 małe cebulki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 duża papryka czerwona
  • zioła i przyprawy: natka pietruszki, 6 listków świeżej bazylii, ulubione zioła lub mieszanka ziół, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na 4-6 części. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy.
  • Warzywa układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut. Powinny się delikatnie podpiec, ale nie przypalić.
  • Warzywa, suszone pomidory, zioła i przyprawy oraz oliwę blendujemy. Dodajemy oliwę, by pasta miała pożądaną konsystencję.