Aromatyczna pasta warzywna do pieczywa
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Aromatyczna pasta warzywna to idealny dodatek do pieczywa, chipsów, czy warzywnych przekąsek. Sprawdzi się na śniadanie lub kolację, ale też doskonale nadaje się na imprezy.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 dużych suszonych pomidorów wraz z łyżką zalewy oliwnej
- 4 zielone oliwki faszerowane migdałami
- 1 papryczka pikantna piri piri
- 3 małe cebulki,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 duża papryka czerwona
- zioła i przyprawy: natka pietruszki, 6 listków świeżej bazylii, ulubione zioła lub mieszanka ziół, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na 4-6 części. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy.
- Warzywa układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut. Powinny się delikatnie podpiec, ale nie przypalić.
- Warzywa, suszone pomidory, zioła i przyprawy oraz oliwę blendujemy. Dodajemy oliwę, by pasta miała pożądaną konsystencję.