Aromatyczna pasta warzywna do pieczywa

2021-03-29 18:19

Aromatyczna pasta warzywna to idealny dodatek do pieczywa, chipsów, czy  warzywnych  przekąsek. Sprawdzi się na śniadanie lub kolację, ale też doskonale nadaje się na imprezy.

Aromatyczna pasta warzywna do pieczywa

i

Autor: Shutterstock Aromatyczna i pyszna pasta warzywna - idealny  letni dodatek do pieczywa
łatwy
15 min
4

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 dużych suszonych pomidorów wraz z łyżką zalewy oliwnej
  • 4 zielone oliwki faszerowane migdałami
  • 1 papryczka pikantna piri piri
  • 3 małe cebulki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 duża papryka czerwona
  • zioła i przyprawy: natka pietruszki, 6 listków świeżej bazylii, ulubione zioła lub mieszanka ziół, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na 4-6 części. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy.
  • Warzywa układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut. Powinny się delikatnie podpiec, ale nie przypalić.
  • Warzywa, suszone pomidory, zioła i przyprawy oraz oliwę blendujemy. Dodajemy oliwę, by pasta miała pożądaną konsystencję.