Zamiast do mięsa wsypuję do zalewy. Z tą przyprawą marynowana cukinia jest znakomita
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Coraz więcej osób robi domowe przetwory. Już teraz można zrobić pyszne ogórki kiszone, marynowaną paprykę czy korniszony. Jednak w tym sezonie warto postawić na zupełnie inne warzywo. Marynowana cukinia przygotowana według tego przepisu smakuje wyśmienicie. Sekretem jej smaku jest dodatek nieoczywistej przyprawy popularnej w kuchni tureckiej. Oto przepis na pyszną marynowaną cukinię w zalewie gyros.
W czym zamarynować cukinię?
W tym sprawdzonym przepisie do marynowania cukinii wykorzystuje się proste składniki. Na liście znalazły się produkty, które zwykle dodaje się do domowych przetworów. Tajemnicą tego przepisu jest marynata, którą robi się z wody, octu, cukru, goryczycy i soli. Jej smak podkręca dodatek aromatycznej przyprawy kojarzącej się z potrawami kuchni tureckiej. Smak zalewy wzbogaca przyprawa gyros, czyli mieszanka intensywnych ziaren i ziół. Przyprawa gyros świetnie podkreśla smak potraw mięsnych nadając im pikantny i orientalny smak. Bardzo dobrze sprawdzi się też jako składnik marynaty do cukinii.
Jak zrobić marynowaną cukinię w zalewie gyros?
Przepis na chrupiącą cukinię w octowej marynacie z dodatkiem aromatycznej przyprawy gyros jest łatwy, szybki i sprawdzony. Przygotowanie jest bardzo łatwe, wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Do przetworów najlepsza jest młoda cukinia, która już jest dostępna na straganach i w sklepach.
Jak więc przygotować cukinię w zalewie podkręconej przyprawą gyros? Słoiki z tą pyszną i zdrową przekąską robi się błyskawicznie.
- 1. krok – pokrojenie cukinii i przełożenie jej do słoików
- 2. krok – przygotowanie zalewy gyros i przelanie jej do słoików
- 3. krok – zapasteryzowanie słoików z marynowaną cukinią w zalewie gyros
Jak podawać marynowaną cukinię w zalewie gyros?
Słoiki z marynowaną cukinią w aromatycznej zalewie, której smak podkręca przyprawa gyros, to pyszna przekąska na zimę. Tak przyrządzona cukinia jest chrupiąca i ma ciekawy orientalny smak. Można podawać ją jako dodatek do obiadu lub wykorzystać jako składnik domowych sałatek. Można zrobić z niej różne małe przekąski jak koreczki czy udekorować kanapki. Bez względu na sposób podania cukinia marynowana w zalewie gyros smakuje znakomicie.
SKŁADNIKI
- 2 kg cukinii
- 4 ząbki czosnku
- zalewa:
- 900 ml wody
- 150 g cukru
- 125 ml octu spirytusowego 10%
- kilka gałązek kopru
- 15 g przyprawy gyros
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka gorczycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone cukinie pokroić w grubsze półplastry. Ułożyć w wyparzonych i suchych słoikach. Włożyć czosnek i gałązki kopru.
- Do rondelka przelać wodę. Wlać ocet. Wsypać cukier, sól, gorczycę i przyprawę gyros. Zagotować. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Gorącą zalewę wlać do słoików. Cukinia powinna znaleźć się pod jej powierzchnią. Słoiki mocno zakręcić.
- Większy garnek wyłożyć ściereczką i wstawić do niego słoiki z cukinią. Wlać wodę do około 2/3 wysokości słoików. Zagotować i pasteryzować 5 minut. Ostrożnie wyjąć słoiki i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
- Podawać jako przekąskę, składnik sałatek czy dodatek do obiadu.