Zamiast do mięsa wsypuję do zalewy. Z tą przyprawą marynowana cukinia jest znakomita
Coraz więcej osób robi domowe przetwory. Już teraz można zrobić pyszne ogórki kiszone, marynowaną paprykę czy korniszony. Jednak w tym sezonie warto postawić na zupełnie inne warzywo. Marynowana cukinia przygotowana według tego przepisu smakuje wyśmienicie. Sekretem jej smaku jest dodatek nieoczywistej przyprawy popularnej w kuchni tureckiej. Oto przepis na pyszną marynowaną cukinię w zalewie gyros.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W czym zamarynować cukinię?
W tym sprawdzonym przepisie do marynowania cukinii wykorzystuje się proste składniki. Na liście znalazły się produkty, które zwykle dodaje się do domowych przetworów. Tajemnicą tego przepisu jest marynata, którą robi się z wody, octu, cukru, goryczycy i soli. Jej smak podkręca dodatek aromatycznej przyprawy kojarzącej się z potrawami kuchni tureckiej. Smak zalewy wzbogaca przyprawa gyros, czyli mieszanka intensywnych ziaren i ziół. Przyprawa gyros świetnie podkreśla smak potraw mięsnych nadając im pikantny i orientalny smak. Bardzo dobrze sprawdzi się też jako składnik marynaty do cukinii.
Jak zrobić marynowaną cukinię w zalewie gyros?
Przepis na chrupiącą cukinię w octowej marynacie z dodatkiem aromatycznej przyprawy gyros jest łatwy, szybki i sprawdzony. Przygotowanie jest bardzo łatwe, wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Do przetworów najlepsza jest młoda cukinia, która już jest dostępna na straganach i w sklepach.
Jak więc przygotować cukinię w zalewie podkręconej przyprawą gyros? Słoiki z tą pyszną i zdrową przekąską robi się błyskawicznie.
- 1. krok – pokrojenie cukinii i przełożenie jej do słoików
- 2. krok – przygotowanie zalewy gyros i przelanie jej do słoików
- 3. krok – zapasteryzowanie słoików z marynowaną cukinią w zalewie gyros
Jak podawać marynowaną cukinię w zalewie gyros?
Słoiki z marynowaną cukinią w aromatycznej zalewie, której smak podkręca przyprawa gyros, to pyszna przekąska na zimę. Tak przyrządzona cukinia jest chrupiąca i ma ciekawy orientalny smak. Można podawać ją jako dodatek do obiadu lub wykorzystać jako składnik domowych sałatek. Można zrobić z niej różne małe przekąski jak koreczki czy udekorować kanapki. Bez względu na sposób podania cukinia marynowana w zalewie gyros smakuje znakomicie.
SKŁADNIKI
- 2 kg cukinii
- 4 ząbki czosnku
- zalewa:
- 900 ml wody
- 150 g cukru
- 125 ml octu spirytusowego 10%
- kilka gałązek kopru
- 15 g przyprawy gyros
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka gorczycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone cukinie pokroić w grubsze półplastry. Ułożyć w wyparzonych i suchych słoikach. Włożyć czosnek i gałązki kopru.
- Do rondelka przelać wodę. Wlać ocet. Wsypać cukier, sól, gorczycę i przyprawę gyros. Zagotować. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Gorącą zalewę wlać do słoików. Cukinia powinna znaleźć się pod jej powierzchnią. Słoiki mocno zakręcić.
- Większy garnek wyłożyć ściereczką i wstawić do niego słoiki z cukinią. Wlać wodę do około 2/3 wysokości słoików. Zagotować i pasteryzować 5 minut. Ostrożnie wyjąć słoiki i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
- Podawać jako przekąskę, składnik sałatek czy dodatek do obiadu.