Wykwintny dżem czereśniowy z malinami i wodą różaną [przepis]
2021-03-29
średni
240 min
4
Pyszne, soczyste czereśnie to znak rozpoznawczy pierwszej połowy lata. Aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować domowy dżem z czereśni. Proponujemy jego wykwintną wersję - z malinami oraz wodą różaną!
Dżem z malin i jagód
Dżem z arbuza i malin
Konfitura z leśnych owoców
Konfitura z malin
Dżem z jagód i malin z wanilią
SKŁADNIKI
- 1,2 kg czereśni
- 250 g malin
- ok. 250-300 g cukru
- sok z 1 cytryny
- ok. 3 łyżki wody różanej
- dwie garstki suszonych płatków róży (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie umyć i wydrylować, a następnie zalać sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Taką mieszankę należy odstawić na ok. 2 godziny, a później zagotować i pozostawić do wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
- Czereśnie odsączyć na sitku, a sok z nich przelać do garnka.
- Maliny przetrzeć przez sitko i dołączyć do soku z czereśni (dolać również połowę wody różanej) i gotować, aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodać czereśnie i resztę wody różanej, gotując razem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Na koniec dodać płatki róży, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Mieszankę przelać do gorących, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Pozostawić do wystygnięcia i voila!