Wyborny dżem porzeczkowy z campari

2021-04-01
Wyborny dżem porzeczkowy z campari
Autor: Shutterstock Dżem porzeczkowy z campari.
średni
30 min
4

Kwaskowy w smaku dżem porzeczkowy przygotowany w domu jest rarytasem samym w sobie. Gdy dodatkowo dodamy do niego odrobinę campari z jego charakterystyczną goryczką, dżem nabiera wytwornego charakteru. Podajemy przepis na dżem porzeczkowy z campari.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg  czerwonych porzeczek
  • 100 ml campari
  • 1 torebka żelfixu
  • 1 kg cukru
  • 2 paczki cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porzeczki umyć, osączyć i odszypułkować. Wrzucić do garnka połowę owoców.
  • Porzeczki lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać pozostałe owoce.
  • 2 łyżki cukru wymieszać z torebką żelfixu i dodać do garnka, wymieszać.
  • Owoce zagotować (cały czas mieszając), do wrzących owoców dodać resztę cukru oraz campari.
  • Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez minutę.
  • Gorący dżem przelać do czystych, wyparzonych słoików.
  • Szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem.