Wyborny dżem porzeczkowy z campari
2021-04-01
średni
30 min
4
Kwaskowy w smaku dżem porzeczkowy przygotowany w domu jest rarytasem samym w sobie. Gdy dodatkowo dodamy do niego odrobinę campari z jego charakterystyczną goryczką, dżem nabiera wytwornego charakteru. Podajemy przepis na dżem porzeczkowy z campari.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 100 ml campari
- 1 torebka żelfixu
- 1 kg cukru
- 2 paczki cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki umyć, osączyć i odszypułkować. Wrzucić do garnka połowę owoców.
- Porzeczki lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać pozostałe owoce.
- 2 łyżki cukru wymieszać z torebką żelfixu i dodać do garnka, wymieszać.
- Owoce zagotować (cały czas mieszając), do wrzących owoców dodać resztę cukru oraz campari.
- Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez minutę.
- Gorący dżem przelać do czystych, wyparzonych słoików.
- Szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem.