Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Pyszna konfitura z winogron z jabłkami sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i pasztetów. Do jej przygotowania najlepsze są winogrona ogrodowe.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ciemnych winogron
- 1 kg jabłek
- 2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- 2 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- szczypta mielonego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Winogrona umyć, osuszyć i lekko zgnieść, a następnie zagotować i przetrzeć przez sitko.
- Przecier ogrzewać w płaskim, szerokim naczyniu, gdy się zagotuje dodać cukier i kwasek cytrynowy.
- Do wrzącego przecieru władać pokrojone w plasterki jabłka. Gotować aż masa zgęstnieje a kawałki owoców będą przezroczyste.
- Na koniec dodać zmielone przyprawy, zagotować i przełożyć do czystych słoików, pasteryzować 15 min.