Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

2021-03-29
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
Autor: pixabay.com Winogrona w miodzie - przepis na owocowe słodkości.
łatwy
25 min
4

Winogrona w miodzie to doskonały dodatek do deserów i do mięs. Z pewnością wzbogacą biesiadne stoły. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • 1 kg twardych, białych winogron
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 5 płaskich łyżek miodu
  • 5 ziaren kardamonu
  • 5 goździków
  • 4 płaskie łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy marynatę: wodę z kardamonem, goździkami i solą gotujemy pod przykryciem przez 8 min.
  • Dodajemy ocet i miód.
  • Po zagotowaniu odstawiamy. Winogrona myjemy, przelewamy na sicie wrzątkiem i znowu płuczemy pod zimną wodą.
  • Po osuszeniu owoce układamy w małych słoiczkach, zalewamy marynatą, zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
  • Gdyby marynata po kilku dniach zmętniała, należy ją zlać przez gazę do garnka, zagotować i ponownie zalać nią winogrona.