Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

2016-08-01
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
Autor: pixabay.com Winogrona w miodzie - przepis na owocowe słodkości.
łatwy
25 min
4

Winogrona w miodzie to doskonały dodatek do deserów i do mięs. Z pewnością wzbogacą biesiadne stoły. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

1 kg twardych, białych winogron

1 szklanka octu winnego

1/2 szklanki przegotowanej wody

5 płaskich łyżek miodu

5 ziaren kardamonu

5 goździków

4 płaskie łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotowujemy marynatę: wodę z kardamonem, goździkami i solą gotujemy pod przykryciem przez 8 min.

Dodajemy ocet i miód.

Po zagotowaniu odstawiamy. Winogrona myjemy, przelewamy na sicie wrzątkiem i znowu płuczemy pod zimną wodą.

Po osuszeniu owoce układamy w małych słoiczkach, zalewamy marynatą, zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce.

Gdyby marynata po kilku dniach zmętniała, należy ją zlać przez gazę do garnka, zagotować i ponownie zalać nią winogrona.