Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Winogrona w miodzie to doskonały dodatek do deserów i do mięs. Z pewnością wzbogacą biesiadne stoły. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- 1 kg twardych, białych winogron
- 1 szklanka octu winnego
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 5 płaskich łyżek miodu
- 5 ziaren kardamonu
- 5 goździków
- 4 płaskie łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy marynatę: wodę z kardamonem, goździkami i solą gotujemy pod przykryciem przez 8 min.
- Dodajemy ocet i miód.
- Po zagotowaniu odstawiamy. Winogrona myjemy, przelewamy na sicie wrzątkiem i znowu płuczemy pod zimną wodą.
- Po osuszeniu owoce układamy w małych słoiczkach, zalewamy marynatą, zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
- Gdyby marynata po kilku dniach zmętniała, należy ją zlać przez gazę do garnka, zagotować i ponownie zalać nią winogrona.