Truskawki w syropie: przepis na truskawki na zimę

2022-06-08
Truskawki w syropie: przepis na truskawki na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Truskawki w syropie są jędrne, nadają się do deserów lub przygotowania napojów.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Truskawki w syropie to doskonały sposób na zachowanie ich smaku i aromatu na zimę. Truskawki w syropie są łatwe do przygotowania, stanowią też doskonały dodatek do deserów lub bazę do przygotowania napojów.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyć, pozbawić szypułek i włożyć do słoiczków - do pełna.
  • Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier.
  • Gorącym syropem zalać truskawki, natychmiast  zakręcić wyparzonymi nakrętkami.
  • Pasteryzować 10 minut. Słoiki wyjąć, odwrócić do góry nogami i pozostawić do wystygnięcia.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?