Truskawki w syropie: przepis na truskawki na zimę
2023-06-14
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Truskawki w syropie to doskonały sposób na zachowanie smaku owoców i ich aromatu na zimę. Truskawki w syropie są łatwe do przygotowania, stanowią też doskonały dodatek do deserów lub bazę do przygotowania napojów.
SKŁADNIKI
- 2 kg truskawek
- 1 kg cukru
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyć, pozbawić szypułek i włożyć do słoiczków - do pełna.
- Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier.
- Gorącym syropem zalać truskawki, natychmiast zakręcić wyparzonymi nakrętkami.
- Pasteryzować 10 minut. Słoiki wyjąć, odwrócić do góry nogami i pozostawić do wystygnięcia.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?