Tarte jabłka do słoików - bez cukru i zbędnych dodatków. Idealne do zimowej szarlotki

Tarte jabłka do słoików
Autor: Shutterstock Tarte jabłka do słoików przygotowuje się naprawdę szybko.
łatwy
40 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pomysł na tarte jabłka do słoików podpatrzyłam w mediach społecznościowych i od razu przypadł mi do gustu. Przede wszystkim ze względu na sposób przygotowania - trzeba przyznać, że już prościej się nie da. Poza tym uwielbiam szarlotki z tartych, świeżych jabłek, ale nie zawsze mam czas na ich przygotowanie. A tak jabłka mam gotowe na półce, tylko sięgnąć. Ja lubię kwaskowe jabłka i ich naturalny smak, więc nic do nich nie dodaje przed pasteryzowaniem. Ale jeśli chcecie możecie podkręcić ich smak cynamonem, mielonymi goździkami lub wanilią albo dosłodzić je do smaku.

SKŁADNIKI

  • jabłka (1-1,2 kg na słoik 900 ml)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jest zdecydowanie szybciej, jeśli wykorzysta się malakser lub maszynkę do mielenia z funkcją tarcia.
  • Przełóż na sitko i delikatnie odciśnie nadmiar soku.
  • Jabłkami napełnij czyste, wyparzone słoiki, dość mocno je upychając.
  • Słoiki szczelnie zakręć i wstaw do garnka wyłożonego ściereczką.
  • słoiki nie powinny się dotykać miedzy sobą, ani nie powinny tez dotykać ścianek garnka.
  • Wlać ciepła wodę do wysokości 3/4 słoika, zagotować.
  • Od momentu zagotowania pasteryzować nią niedużym ogniu 20 minut.
  • Wyjąć, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Galeria: 25 przepisów na szarlotkę, jabłecznik oraz inne ciasta z jabłkami

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej