Tarte jabłka do słoików - bez cukru i zbędnych dodatków. Idealne do zimowej szarlotki

Tarte jabłka do słoików
Autor: Shutterstock Tarte jabłka do słoików przygotowuje się naprawdę szybko.
łatwy
40 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pomysł na tarte jabłka do słoików znalazłam w mediach społecznościowych i od razu mnie zachwycił. To niezwykle prosty sposób na przygotowanie zapasu jabłek do szarlotki – idealny, gdy brak czasu na przygotowanie świeżych owoców. Jabłka są gotowe na półce, wystarczy sięgnąć. Osobiście wybieram kwaskowe jabłka i pasteryzuję je bez dodatków, ale można dodać cynamon, goździki, wanilię lub dosłodzić według gustu.

Do przygotowania tartych jabłek w słoikach można wykorzystać wszystkie gatunki jabłek, choć moim zdaniem lepsze będą te twarde i mniej soczyste. Doskonale sprawdzą się antonówki, renety i boikeny, tradycyjnie używane do przygotowania jabłecznika, ale jeśli mamy jabłka innych odmian (koniecznie zdrowe, bez uszkodzeń), to także możemy je przygotować w ten sposób. Warto jednak mocno je odcisnąć i nie przekraczać czasu pasteryzacji.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię a w niej: 25 przepisów na szarlotkę, jabłecznik oraz inne ciasta z jabłkami

SKŁADNIKI

  • jabłka (1-1,2 kg na słoik 900 ml)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jest zdecydowanie szybciej, jeśli wykorzysta się malakser lub maszynkę do mielenia z funkcją tarcia.
  • Przełóż na sitko i delikatnie odciśnie nadmiar soku.
  • Jabłkami napełnij czyste, wyparzone słoiki, dość mocno je upychając.
  • Słoiki szczelnie zakręć i wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Słoiki nie powinny się dotykać miedzy sobą, ani nie powinny też dotykać ścianek garnka.
  • Wlej ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoika, zagotuj.
  • Od momentu zagotowania pasteryzuj na niedużym ogniu 20 minut.
  • Wyjmij, wystudź i przechowuj w chłodnym miejscu.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej