Tarte jabłka do słoików - bez cukru i zbędnych dodatków. Idealne do zimowej szarlotki
2022-09-28
łatwy
40 min
1
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pomysł na tarte jabłka do słoików podpatrzyłam w mediach społecznościowych i od razu przypadł mi do gustu. Przede wszystkim ze względu na sposób przygotowania - trzeba przyznać, że już prościej się nie da. Poza tym uwielbiam szarlotki z tartych, świeżych jabłek, ale nie zawsze mam czas na ich przygotowanie. A tak jabłka mam gotowe na półce, tylko sięgnąć. Ja lubię kwaskowe jabłka i ich naturalny smak, więc nic do nich nie dodaje przed pasteryzowaniem. Ale jeśli chcecie możecie podkręcić ich smak cynamonem, mielonymi goździkami lub wanilią albo dosłodzić je do smaku.
SKŁADNIKI
- jabłka (1-1,2 kg na słoik 900 ml)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jest zdecydowanie szybciej, jeśli wykorzysta się malakser lub maszynkę do mielenia z funkcją tarcia.
- Przełóż na sitko i delikatnie odciśnie nadmiar soku.
- Jabłkami napełnij czyste, wyparzone słoiki, dość mocno je upychając.
- Słoiki szczelnie zakręć i wstaw do garnka wyłożonego ściereczką.
- słoiki nie powinny się dotykać miedzy sobą, ani nie powinny tez dotykać ścianek garnka.
- Wlać ciepła wodę do wysokości 3/4 słoika, zagotować.
- Od momentu zagotowania pasteryzować nią niedużym ogniu 20 minut.
- Wyjąć, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?