Tarte jabłka do słoików - bez cukru i zbędnych dodatków. Idealne do zimowej szarlotki
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pomysł na tarte jabłka do słoików znalazłam w mediach społecznościowych i od razu mnie zachwycił. To niezwykle prosty sposób na przygotowanie zapasu jabłek do szarlotki – idealny, gdy brak czasu na przygotowanie świeżych owoców. Jabłka są gotowe na półce, wystarczy sięgnąć. Osobiście wybieram kwaskowe jabłka i pasteryzuję je bez dodatków, ale można dodać cynamon, goździki, wanilię lub dosłodzić według gustu.
Do przygotowania tartych jabłek w słoikach można wykorzystać wszystkie gatunki jabłek, choć moim zdaniem lepsze będą te twarde i mniej soczyste. Doskonale sprawdzą się antonówki, renety i boikeny, tradycyjnie używane do przygotowania jabłecznika, ale jeśli mamy jabłka innych odmian (koniecznie zdrowe, bez uszkodzeń), to także możemy je przygotować w ten sposób. Warto jednak mocno je odcisnąć i nie przekraczać czasu pasteryzacji.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię a w niej: 25 przepisów na szarlotkę, jabłecznik oraz inne ciasta z jabłkami
SKŁADNIKI
- jabłka (1-1,2 kg na słoik 900 ml)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jest zdecydowanie szybciej, jeśli wykorzysta się malakser lub maszynkę do mielenia z funkcją tarcia.
- Przełóż na sitko i delikatnie odciśnie nadmiar soku.
- Jabłkami napełnij czyste, wyparzone słoiki, dość mocno je upychając.
- Słoiki szczelnie zakręć i wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Słoiki nie powinny się dotykać miedzy sobą, ani nie powinny też dotykać ścianek garnka.
- Wlej ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoika, zagotuj.
- Od momentu zagotowania pasteryzuj na niedużym ogniu 20 minut.
- Wyjmij, wystudź i przechowuj w chłodnym miejscu.