Szwedzi robią najlepszą konfiturę z tych owoców. Jest tak pyszna, że można jeść ją prosto ze słoiczka

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jest symbolem miłości i piękna. To jeden z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Zawiera jej o wiele więcej niż cytryna. Dzika różna, bo to właśnie ona gra główną rolę w tym przepisie, idealnie sprawdza się w domowych przetworach jak konfitury. Jej przygotowanie do perfekcji doprowadzili Szwedzi. Ich przepis nie ma sobie równych. Zobaczcie, jak zrobić na konfiturę z dzikiej róży po szwedzku.
Jakie właściwości ma dzika róża?
Dzika róża, a szczególnie jej owoce zwane szypszynami, to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Ma szerokie spektrum działania prozdrowotnego. Jest doskonałym uzupełnieniem diety i naturalnym wsparciem dla zdrowia. Można przyrządzać ją na różne sposoby, a najpopularniejszym są domowe przetwory. Konfitura z dzikiej róży przygotowania według przepisu pochodzącego ze Szwecji jest nie tylko pyszna, ale i bogata w witaminy i minerały.
Jakie więc właściwości ma dzika róża?
- Wysoka zawartość witaminy C – dzika róża jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C, która jest silnym antyoksydantem chroniącym przed wolnymi rodnikami. Wspiera odporność, wspomaga produkcję kolagenu i ułatwia wchłanianie żelaza.
- Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe – zawarte w dzikiej róży związki wykazują działanie przeciwzapalne i łagodzą stany zapalne w organizmie.
- Działanie antyoksydacyjne – przeciwutleniacze zawarte w dzikiej róży chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Zmniejsza to ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
- Wspomaganie trawienia – dzika róża zawiera błonnik, który wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i daje uczucie sytości.
- Działanie moczopędne – dzięki temu, że dzika róża ma to działanie, oczyszcza organizm z toksyn i usuwa nadmiar płynów.
- Poprawa kondycji skóry – witamina C i antyoksydanty zawarte w dzikiej róży wspomagają produkcję kolagenu, co poprawia elastyczność i jędrność skóry. Właściwości regenerujące i nawilżające wykazuje także olejek z dzikiej róży.
Co jest potrzebne, aby zrobić konfiturę z dzikiej różny po szwedzku?
Szwedzi opanowali do perfekcji przepis na konfiturę z dzikiej róży. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom smakuje wyśmienicie i jest wyjątkowo aromatyczna. Z łatwością można ją robić w domu, ponieważ wszystkie niezbędne produkty są w naszych sklepach.
Jesień to najlepszy czas na przetwory z dzikiej róży. Owoce są wtedy w pełni dojrzałe, mają intensywny kolor, a także zawierają najwięcej witamin, minerałów i składników odżywczych. Dzika róża dostępna jest do listopada, więc jest jeszcze czas, aby zrobić szwedzką konfiturę z jej owoców.
Lista składników potrzebnych do zrobienia domowej konfitury z dzikiej róży według szwedzkiego przepisu nie jest długa. Jakie produkty się na niej znalazły?
- owoce – owoce dzikiej róży, pomarańcze, cytryna
- cukier trzcinowy
- przyprawy – wanilia, kardamon
Jak zrobić konfiturę z dzikiej róży po szwedzku?
Przepis na pyszną i aromatyczną konfiturę z owoców dzikiej róży pochodzi ze Szwecji. Można skorzystać z receptury naszych północnych sąsiadów i bez problemu zrobić kilka słoików na zimę. Przygotowanie przetworu nie jest skomplikowane. Najwięcej czasu zajmuje oczyszczenie owoców dzikiej róży z pestek, które mogą nadać gorzkiego posmaku. Bez nich konfitura jest o wiele smaczniejsza i ma gładką konsystencję.
Jak Szwedzi robi pełną smaku i aromatu konfiturę z dzikiej róży? Ten przepis nie ma sobie równych. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten prosty przepis.
- 1. krok – przygotowanie owoców
- 2. krok – ugotowanie owoców dzikiej róży z sokiem i skórką z pomarańczy i cytryny, cukrem, wanilią i kardamonem
- 3. krok – odstawienie konfitury do ostygnięcia, a następnie usunięcie laski wanilii i kardamonu
- 4. krok – przełożenie szwedzkiej konfitury z dzikiej róży do czystych słoiczków
SKŁADNIKI
- 2 litry owoców dzikiej róży
- 360 g cukru trzcinowego
- 50 ml wody
- 2 pomarańcze
- 1 cytryny
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Otrzeć na tarce ze skórki i wycisnąć sok. Laskę wanilii przekroić na pół i za pomocą noża wyskrobać ziarenka. Ziarna kardamonu lekko rozgnieść.
- Z owoców dzikiej róży usunąć końce i pestki. Opłukać pod bieżącą wodą.
- Dziką różę przełożyć do garnka. Wlać wodę i sok z pomarańczy i cytryny. Dodać otartą skórkę z owoców. Włożyć laskę wanilii wraz z ziarenkami i wsypać cukier oraz kardamon. Wymieszać.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż owoce staną się miękkie. Często mieszać.
- Garnek zestawić z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Z garnka wyjąć kardamon i laskę wanilii, a resztę składników zmiksować na gładko.
- Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Przechowywać w lodówce.
- Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków lub słodkich wypieków.