Szwedzi robią najlepszą konfiturę z tych owoców. Jest tak pyszna, że można jeść ją prosto ze słoiczka

szwedzka konfitura z dzikiej róży
Autor: Shutterstock Weź dziką różę i te dodatki. Szwedzki przepis na tę konfiturę to hit sezonu na domowe przetwory.
łatwy
45 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jest symbolem miłości i piękna. To jeden z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Zawiera jej o wiele więcej niż cytryna. Dzika różna, bo to właśnie ona gra główną rolę w tym przepisie, idealnie sprawdza się w domowych przetworach jak konfitury. Jej przygotowanie do perfekcji doprowadzili Szwedzi. Ich przepis nie ma sobie równych. Zobaczcie, jak zrobić na konfiturę z dzikiej róży po szwedzku.

Jakie właściwości ma dzika róża?

Dzika róża, a szczególnie jej owoce zwane szypszynami, to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Ma szerokie spektrum działania prozdrowotnego. Jest doskonałym uzupełnieniem diety i naturalnym wsparciem dla zdrowia. Można przyrządzać ją na różne sposoby, a najpopularniejszym są domowe przetwory. Konfitura z dzikiej róży przygotowania według przepisu pochodzącego ze Szwecji jest nie tylko pyszna, ale i bogata w witaminy i minerały.

Jakie więc właściwości ma dzika róża?

  • Wysoka zawartość witaminy C – dzika róża jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C, która jest silnym antyoksydantem chroniącym przed wolnymi rodnikami. Wspiera odporność, wspomaga produkcję kolagenu i ułatwia wchłanianie żelaza.
  • Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe – zawarte w dzikiej róży związki wykazują działanie przeciwzapalne i łagodzą stany zapalne w organizmie.
  • Działanie antyoksydacyjne – przeciwutleniacze zawarte w dzikiej róży chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Zmniejsza to ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
  • Wspomaganie trawienia – dzika róża zawiera błonnik, który wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i daje uczucie sytości.
  • Działanie moczopędne – dzięki temu, że dzika róża ma to działanie, oczyszcza organizm z toksyn i usuwa nadmiar płynów.
  • Poprawa kondycji skóry – witamina C i antyoksydanty zawarte w dzikiej róży wspomagają produkcję kolagenu, co poprawia elastyczność i jędrność skóry. Właściwości regenerujące i nawilżające wykazuje także olejek z dzikiej róży.

Co jest potrzebne, aby zrobić konfiturę z dzikiej różny po szwedzku?

Szwedzi opanowali do perfekcji przepis na konfiturę z dzikiej róży. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom smakuje wyśmienicie i jest wyjątkowo aromatyczna. Z łatwością można ją robić w domu, ponieważ wszystkie niezbędne produkty są w naszych sklepach.

Jesień to najlepszy czas na przetwory z dzikiej róży. Owoce są wtedy w pełni dojrzałe, mają intensywny kolor, a także zawierają najwięcej witamin, minerałów i składników odżywczych. Dzika róża dostępna jest do listopada, więc jest jeszcze czas, aby zrobić szwedzką konfiturę z jej owoców.

Lista składników potrzebnych do zrobienia domowej konfitury z dzikiej róży według szwedzkiego przepisu nie jest długa. Jakie produkty się na niej znalazły?

  • owoce – owoce dzikiej róży, pomarańcze, cytryna
  • cukier trzcinowy
  • przyprawy – wanilia, kardamon

Jak zrobić konfiturę z dzikiej róży po szwedzku?

Przepis na pyszną i aromatyczną konfiturę z owoców dzikiej róży pochodzi ze Szwecji. Można skorzystać z receptury naszych północnych sąsiadów i bez problemu zrobić kilka słoików na zimę. Przygotowanie przetworu nie jest skomplikowane. Najwięcej czasu zajmuje oczyszczenie owoców dzikiej róży z pestek, które mogą nadać gorzkiego posmaku. Bez nich konfitura jest o wiele smaczniejsza i ma gładką konsystencję.

Jak Szwedzi robi pełną smaku i aromatu konfiturę z dzikiej róży? Ten przepis nie ma sobie równych. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten prosty przepis.

  • 1. krok – przygotowanie owoców
  • 2. krok – ugotowanie owoców dzikiej róży z sokiem i skórką z pomarańczy i cytryny, cukrem, wanilią i kardamonem
  • 3. krok – odstawienie konfitury do ostygnięcia, a następnie usunięcie laski wanilii i kardamonu
  • 4. krok – przełożenie szwedzkiej konfitury z dzikiej róży do czystych słoiczków

SKŁADNIKI

  • 2 litry owoców dzikiej róży
  • 360 g cukru trzcinowego
  • 50 ml wody
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Otrzeć na tarce ze skórki i wycisnąć sok. Laskę wanilii przekroić na pół i za pomocą noża wyskrobać ziarenka. Ziarna kardamonu lekko rozgnieść.
  • Z owoców dzikiej róży usunąć końce i pestki. Opłukać pod bieżącą wodą.
  • Dziką różę przełożyć do garnka. Wlać wodę i sok z pomarańczy i cytryny. Dodać otartą skórkę z owoców. Włożyć laskę wanilii wraz z ziarenkami i wsypać cukier oraz kardamon. Wymieszać.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż owoce staną się miękkie. Często mieszać.
  • Garnek zestawić z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Z garnka wyjąć kardamon i laskę wanilii, a resztę składników zmiksować na gładko.
  • Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków lub słodkich wypieków.
Dżem z borówki amerykańskiej.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej