Dzika róża - właściwości i zastosowania korzystne dla zdrowia
Owoce dzikiej róży wykorzystuje się w celach kulinarnych nie tylko z powodu ich ciekawego smaku i aromatu, ale także w powodu korzystnych dla zdrowia właściwości. Należy zbierać tylko te w kolorze czerwonym, dojrzałe, najlepiej jeszcze twarde. Podpowiadamy, jakie właściwości i zastosowania mają owoce dzikiej róży oraz kiedy warto po nie sięgnąć.
Spis treści
Dzika róża - działanie
wzmacniające
moczopędne
pobudzające przemianę materii
Dzika róża - zastosowanie
bezsenność
skłonność do przeziębień
ciąża i karmienie piersią
nadmierna pobudliwość nerwowa
uczucie zmęczenia
zdenerwowanie i nadmierny stres
niedobór witaminy C
nieżyt przewodu pokarmowego
choroby układu moczowego
Dzika róża - sposoby wykorzystania
Napar – 1 łyżeczkę suszonych owoców dzikiej róży zalać szklanką wrzątku, a następnie pozostawić na 10-15 minut w naczyniu z przykryciem. Najlepiej tak przygotowany napój pić 2-3 razy dziennie, szczególnie jeżeli doskwierają któreś z wyżej wymienionych dolegliwości.
Odwar – 2 łyżki rozdrobnionych suszonych owoców dzikiej róży zalać szklanką wody i gotować maksymalnie 5 minut. Przecedzić. Można pić 2-3 razy dziennie.
Suszone liście dzikiej róży można wykorzystać do przyrządzenia ziołowej herbaty.
Surowe owoce dzikiej róży spożywane 3-5 razy w ciągu doby, zapewnią dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Domowej roboty konfitury, dżemy, przetwory, soki i syropy przygotowane z wykorzystaniem tych owoców są również bogatym źródłem żelaza.