Dzika róża - właściwości i zastosowania korzystne dla zdrowia

2016-08-10 11:02

Owoce dzikiej róży wykorzystuje się w celach kulinarnych nie tylko z powodu ich ciekawego smaku i aromatu, ale także w powodu korzystnych dla zdrowia właściwości. Należy zbierać tylko te w kolorze czerwonym, dojrzałe, najlepiej jeszcze twarde. Podpowiadamy, jakie właściwości i zastosowania mają owoce dzikiej róży oraz  kiedy warto po nie sięgnąć.

Dzika róża - właściwości i zastosowanie lecznicze.
Autor: pixabay.com Surowe owoce dzikiej róży spożywane 3-5 razy na dobę, zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Spis treści

  1. Dzika róża - działanie
  2. Dzika róża - zastosowanie
  3. Dzika róża - sposoby wykorzystania

Dzika róża - działanie

wzmacniające

moczopędne

pobudzające przemianę materii

Dzika róża - zastosowanie

bezsenność

skłonność do przeziębień

ciąża i karmienie piersią

nadmierna pobudliwość nerwowa

uczucie zmęczenia

zdenerwowanie i nadmierny stres

niedobór witaminy C

nieżyt przewodu pokarmowego

choroby układu moczowego

Dzika róża - sposoby wykorzystania

Napar – 1 łyżeczkę suszonych owoców dzikiej róży zalać szklanką wrzątku, a następnie pozostawić na 10-15 minut w naczyniu z przykryciem. Najlepiej tak przygotowany napój pić 2-3 razy dziennie, szczególnie jeżeli doskwierają któreś z wyżej wymienionych dolegliwości.

Odwar – 2 łyżki rozdrobnionych suszonych owoców dzikiej róży zalać szklanką wody i gotować maksymalnie 5 minut. Przecedzić. Można pić 2-3 razy dziennie.

Suszone liście dzikiej róży można wykorzystać do przyrządzenia ziołowej herbaty.

Surowe owoce dzikiej róży spożywane 3-5 razy w ciągu doby, zapewnią dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Domowej roboty konfitury, dżemy, przetwory, soki i syropy przygotowane z wykorzystaniem tych owoców są również bogatym źródłem żelaza.