Syrop z pigwy
2021-10-26
łatwy
0 min
4
Syrop z pigwy warto przygotować, aby na zimowe miesiące mieć odrobinę letniej rześkości. Dodany do wody wyczaruje nam pyszny, orzeźwiający napój. Można go również dodać do herbaty lub urozmaicić nim smak popularnych drinków.
SKŁADNIKI
- 1 kg pigwy
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pigwę umyć, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.
- Plastry pigwy układać 1- centymetrowymi warstwami w wyparzonym słoiku. Każdą z nich docisnąć i przysypać cukrem.
- Przykryć lnianą szmatką, odstawić w chłodne miejsce na 5 dni, codziennie przysypując wierzch cukrem.
- Gdy sok pokryje owoce zakręcić i pasteryzować 10 min.