Syrop z fiołków: pachnący syrop fiołkowy do napojów

2021-05-14
Syrop z fiołków: pachnący syrop fiołkowy do napoi
Autor: Shutterstock Pachnący i piękny w kolorze syrop fiołkowy doda smaku waszym napojom
łatwy
30 min
4

Syrop z fiołków to piękny kolorystycznie i pachnący dodatek do napoi.  Fiołkowy syrop przygotujecie bez trudu. Ma on swoje tajemnice, ale wszystko wyjaśniamy poniżej. To piękny jadalny prezent dla kogoś bliskiego. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kwiatów fiołka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwiaty fiołka zalać wrzącą woda i odstawić na 24 godziny.
  • Po dobie macerowania, przecedzić macerat, odcisnąć całą wilgoć z kwiatów.
  • Otrzymany płyn wymieszać z cukrem i zagotować. 
  • Na tym etapie syrop nie wygląda zachęcająco, dlatego należy dodać wzmacniacz koloru, sok cytrynowy.
  • Do syropu dodaj po 1 kropli soku z cytryny i obserwuj, jak zmienia się kolor. Dodawaj sok po kropli, aż do uzyskania zadowalającego cię koloru.
  • Gorący syrop przelać do czystych i wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić. 
  • Tak przygotowany syrop ostudzić i przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz zachować go na zimę, to pasteryzuj w piekarniku przez 10 minut od zagotowania.