Syrop z fiołków: pachnący syrop fiołkowy do napojów
2021-05-14

łatwy
30 min
4
Syrop z fiołków to piękny kolorystycznie i pachnący dodatek do napoi. Fiołkowy syrop przygotujecie bez trudu. Ma on swoje tajemnice, ale wszystko wyjaśniamy poniżej. To piękny jadalny prezent dla kogoś bliskiego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kwiatów fiołka
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kwiaty fiołka zalać wrzącą woda i odstawić na 24 godziny.
- Po dobie macerowania, przecedzić macerat, odcisnąć całą wilgoć z kwiatów.
- Otrzymany płyn wymieszać z cukrem i zagotować.
- Na tym etapie syrop nie wygląda zachęcająco, dlatego należy dodać wzmacniacz koloru, sok cytrynowy.
- Do syropu dodaj po 1 kropli soku z cytryny i obserwuj, jak zmienia się kolor. Dodawaj sok po kropli, aż do uzyskania zadowalającego cię koloru.
- Gorący syrop przelać do czystych i wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić.
- Tak przygotowany syrop ostudzić i przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz zachować go na zimę, to pasteryzuj w piekarniku przez 10 minut od zagotowania.