Sos śliwkowy na ostro - jak przygotować, jakie przyprawy dodać

2021-03-29
Sos śliwkowy wytrawny - jak przygotować, jakie przyprawy dodać
Autor: thinkstockphotos.com Śliwki nadają się też do przygotowania wytrawnego sosu do mięs.
łatwy
80 min
4

Śliwki to niezwykle pyszne owoce. Można z nich też przyrządzać doskonałe przetwory - na przykład wytrawny sos śliwkowy do mięs i wędlin!

SKŁADNIKI

  • 2 kg śliwek,
  • 2-3 duże cebule,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki curry
  • 3/4 szklanki octu,
  • 2-3 czerwone papryki ostre,
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu,
  • 8 owoców jałowca,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 goździki, łyżeczka cynamonu,
  • 4 listki laurowe,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć i wyjąć pestki.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
  • Składniki włożyć do dużego garnka, dolać wodę i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia często mieszając.
  • Dodać zmielone przyprawy.
  • Gotować do miękkości na małym ogniu. Przetrzeć przez gęste sitko albo zblendować.
  • Przetarty sos wlać do płaskiego garnka i dodać ocet.
  • Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Gorący wlać do wypieczonych w piekarniku, suchych słoiczków.
  • Pasteryzować przez 20 minut.
Redakcja
więcej