Sos śliwkowy na ostro - jak przygotować, jakie przyprawy dodać
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Śliwki to niezwykle pyszne owoce. Można z nich też przyrządzać doskonałe przetwory - na przykład wytrawny sos śliwkowy do mięs i wędlin!
SKŁADNIKI
- 2 kg śliwek,
- 2-3 duże cebule,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki curry
- 3/4 szklanki octu,
- 2-3 czerwone papryki ostre,
- 4 łyżki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu,
- 8 owoców jałowca,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 goździki, łyżeczka cynamonu,
- 4 listki laurowe,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć i wyjąć pestki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
- Składniki włożyć do dużego garnka, dolać wodę i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia często mieszając.
- Dodać zmielone przyprawy.
- Gotować do miękkości na małym ogniu. Przetrzeć przez gęste sitko albo zblendować.
- Przetarty sos wlać do płaskiego garnka i dodać ocet.
- Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Gorący wlać do wypieczonych w piekarniku, suchych słoiczków.
- Pasteryzować przez 20 minut.