Sorbet z czarnych porzeczek: jak zrobić?

2018-04-19
Sorbet z czarnych porzeczek: jak zrobić?
Autor: thinkstockphotos.com Sorbet z czarnej porzeczki - doskonały dodatek do ciast i deserów.
średni
30 min
4

Sorbety przygotowuje się z całych owoców, które rozciera się z cukrem, będącym ich głównym utrwalaczem. Od galaretek i konfitur różnią się konsystencją i smakiem. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także jako dodatek do ciast i deserów. Sprawdź, jak przygotować sorbet z czarnych porzeczek.

Składniki

5 kg czarnych porzeczek

1,7 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Porzeczki obrać, przesypać cukrem, zgnieść drewnianą łyżką i przechowywać przykryte przed parowaniem przez 2 godziny.

W tym czasie trzeba wymyć słoiki. (Warto jest wybierać małe opakowania, ponieważ po otwarciu sorbet należy zjeść od razu).

Po upływie 2 godzin należy przełożyć sorbet do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem na 2 godziny.

Zobacz inne przepisy z porzeczką

Sok z czerwonej porzeczki

Kompot z czerwonych porzeczek

Czarna porzeczka w syropie

Porzeczki we własnym soku na zimę

Domowy sok pitny z czarnych porzeczek

Zobacz, jak zrobić sorbet truskawkowy: