Sok z jeżyn [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

2021-08-04
Sok z jeżyn [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać
Autor: Shutterstock Sok z jeżyn jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jeżyny zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu. Warto je jeść szczególnie gdy trwa na nie sezon. Żeby zachować je na później, można zrobić różne przetwory- np. sok z jeżyn.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jeżyn
  • 70 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeżyny delikatnie umyć.
  • Czyste jeżyny zasypać cukrem w dużym słoju. Przykryć słój wielokrotnie złożoną gazą i zabezpieczyć gumką.
  • Odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po tygodniu powstały sok przecedzić przez gęste sitko, wlać do garnka i gotować 7 minut.
  • Przelać do wyparzonych wcześniej słoiczków i zakręcić.
  • Słoiki z sokiem można pasteryzować, aby zachować je na dłużej - wystarczy 10-15 minut.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni