Smakowite ogórki kwaszone z czerwoną porzeczką: oryginalny przepis na jędrne i chrupkie ogórki
Ogórki kwaszone z czerwoną porzeczką to niekonwencjonalny przepis na pyszne ogórki. Przepis dostałam od Iriny, mojej przyjaciółki z Ukrainy. Zazwyczaj kisząc ogórki również dodaję liście lub młode pędy porzeczki. Tutaj idziemy na całość i dodajemy całe owoce, ale nie kisimy ogórków, a zakwaszamy kwaskiem cytrynowym. Ten oryginalny przepis na jędrne i chrupkie ogórki pokochacie od pierwszego gryza!
Ogórki małosolne - najlepsze przepisy
Oto 5 najlepszych przepisów na ogórki małosolne opracowane przez redaktorki serwisu Beszamel.pl. Zapraszam do wypróbowania tych sprawdzonych pomysłów na ogórkowe przetwory:
Jak zrobić domowe ogórki małosolne? Przepis podstawowy
Ogórki małosolne na sucho, bez zalewy: jak zrobić?
Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym
Ogórki małosolne na zimę: pasteryzowane w słojach
Życzę Wam powodzenia! Jeśli zakisicie ogórki i będą Wam smakowały, to proszę, naciśnijcie poniżej przycisk ZROBIŁAM/ZROBIŁEM.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ogórków gruntowych, kwaszeniaków
- 3 szklanki czerwonej porzeczki
- 3 baldachy kopru z nasionami
- 3 liście chrzanu
- 9 ząbków czosnku
- 12 ziaren pieprzu czarnego
- 6 łyżek soli
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 l wody
- 3 słoiki o pojemności 1 l każdy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć i zamoczyć w zimnej wodzie. Pozostawić na 6 godzin.
- Na dno czystych i wyparzonych słoików włożyć po 1 liściu chrzanu, 1 baldachu kopru, po 3 ząbki czosnku i po 4 ziarna czarnego pieprzu.
- Następnie w słoikach układamy pionowo ogórki, przekładając je owocami czarnej porzeczki. Do każdego słoja powinna trafić 1 szklana porzeczki. Słoiki zapełniamy do szyjki.
- Na wierzch do każdego słoika sypiemy: po 2 płaskie łyżki stołowe soli, po 1 płaskiej łyżki stołowej cukru i po 1 łyżeczce od herbaty kwasku cytrynowego.
- Doprowadzamy do wrzenia 2 l wody. Wrzątkiem, prosto z ognia, napełniamy słoiki po sam wrąbek. Zakręcamy słoiki i pozostawiamy je na 20 minut.
- Po tym czasie zlewamy płyn ze słoi do garnka. Ponownie doprowadzamy go do wrzenia. Wrzątek wlewamy do słoików. Zakręcamy pokrywki i pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone słoiki przechowujemy w piwnicy.
- Ogórki gotowe są do jedzenia po 72 godzinach.