Smakowite ogórki kwaszone z czerwoną porzeczką: oryginalny przepis na jędrne i chrupkie ogórki
                  Ogórki kwaszone z czerwoną porzeczką to niekonwencjonalny przepis na pyszne ogórki. Przepis dostałam od Iriny, mojej przyjaciółki z Ukrainy. Zazwyczaj kisząc ogórki również dodaję liście lub młode pędy porzeczki. Tutaj idziemy na całość i dodajemy całe owoce, ale nie kisimy ogórków, a zakwaszamy kwaskiem cytrynowym. Ten oryginalny przepis na jędrne i chrupkie ogórki pokochacie od pierwszego gryza!
Ogórki małosolne - najlepsze przepisy
Oto 5 najlepszych przepisów na ogórki małosolne opracowane przez redaktorki serwisu Beszamel.pl. Zapraszam do wypróbowania tych sprawdzonych pomysłów na ogórkowe przetwory:
Jak zrobić domowe ogórki małosolne? Przepis podstawowy
Ogórki małosolne na sucho, bez zalewy: jak zrobić?
Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym
Ogórki małosolne na zimę: pasteryzowane w słojach
Życzę Wam powodzenia! Jeśli zakisicie ogórki i będą Wam smakowały, to proszę, naciśnijcie poniżej przycisk ZROBIŁAM/ZROBIŁEM.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ogórków gruntowych, kwaszeniaków
 - 3 szklanki czerwonej porzeczki
 - 3 baldachy kopru z nasionami
 - 3 liście chrzanu
 - 9 ząbków czosnku
 - 12 ziaren pieprzu czarnego
 - 6 łyżek soli
 - 3 łyżki cukru
 - 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
 - 2 l wody
 - 3 słoiki o pojemności 1 l każdy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć i zamoczyć w zimnej wodzie. Pozostawić na 6 godzin.
 - Na dno czystych i wyparzonych słoików włożyć po 1 liściu chrzanu, 1 baldachu kopru, po 3 ząbki czosnku i po 4 ziarna czarnego pieprzu.
 - Następnie w słoikach układamy pionowo ogórki, przekładając je owocami czarnej porzeczki. Do każdego słoja powinna trafić 1 szklana porzeczki. Słoiki zapełniamy do szyjki.
 - Na wierzch do każdego słoika sypiemy: po 2 płaskie łyżki stołowe soli, po 1 płaskiej łyżki stołowej cukru i po 1 łyżeczce od herbaty kwasku cytrynowego.
 - Doprowadzamy do wrzenia 2 l wody. Wrzątkiem, prosto z ognia, napełniamy słoiki po sam wrąbek. Zakręcamy słoiki i pozostawiamy je na 20 minut.
 - Po tym czasie zlewamy płyn ze słoi do garnka. Ponownie doprowadzamy go do wrzenia. Wrzątek wlewamy do słoików. Zakręcamy pokrywki i pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone słoiki przechowujemy w piwnicy.
 - Ogórki gotowe są do jedzenia po 72 godzinach.