Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym

Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki zakonserwowane kwaskiem cytrynowym zachowują świeży, chrupki smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym są w smaku nieco słodsze, delikatniejsze od tradycyjnie marynowanych. Przyjemnie rześkie i chrupiące, aż chce się jeść. Można je przechowywać przez kilka miesięcy, ale najlepiej zjeść na bieżąco. Dla wielu osób ogórki marynowane kwaskiem cytrynowym będą smakowitym zaskoczeniem. 

Składniki

  • Na 1 słoik pojemności 1 l:

  • 12 sztuk małych ogórków kwaszeniaków

  • 1 plasterek cytryny

  • 0,5 l wody

  • 20 g soli kamiennej

  • 75 g cukru

  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

  •  

  • Przyprawy:

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 2 liście czarnej porzeczki

  • 1 liść chrzanu

  • 1 baldach kopru

  • 3 ziarenka pieprzu czarnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki umyć, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez trzy godziny.

  • Na dnie słoika ułożyć przyprawy i liście. Włożyć ogórki i plasterek cytryny.

  • Wlać wrzątek i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, nie będzie już potrzebna.

  • Przygotować marynatę: do wody dodać sól, cukier i kwasek cytrynowy, zagotować.

  • Ogórki zalać marynatą i zamknąć. Dobrze zakręcić pokrywkę i odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

  • Gotowe ogórki wynieść do spiżarni lub piwnicy.

Ocena: 3,2