Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym

2021-03-29
Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym
Autor: Shutterstock Ogórki zakonserwowane kwaskiem cytrynowym zachowują świeży, chrupki smak
łatwy
45 min
4

Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym są w smaku nieco słodsze, delikatniejsze od tradycyjnie marynowanych. Przyjemnie rześkie i chrupiące, aż chce się jeść. Można je przechowywać przez kilka miesięcy, ale najlepiej zjeść na bieżąco. Dla wielu osób ogórki marynowane kwaskiem cytrynowym będą smakowitym zaskoczeniem. 

SKŁADNIKI

  • Na 1 słoik pojemności 1 l:
  • 12 sztuk małych ogórków kwaszeniaków
  • 1 plasterek cytryny
  • 0,5 l wody
  • 20 g soli kamiennej
  • 75 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  •  
  • Przyprawy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 liście czarnej porzeczki
  • 1 liść chrzanu
  • 1 baldach kopru
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez trzy godziny.
  • Na dnie słoika ułożyć przyprawy i liście. Włożyć ogórki i plasterek cytryny.
  • Wlać wrzątek i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, nie będzie już potrzebna.
  • Przygotować marynatę: do wody dodać sól, cukier i kwasek cytrynowy, zagotować.
  • Ogórki zalać marynatą i zamknąć. Dobrze zakręcić pokrywkę i odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
  • Gotowe ogórki wynieść do spiżarni lub piwnicy.