Ogórki małosolne na zimę: pasteryzowane w słojach

Ogórki małosolne pasteryzowane w słojach na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Ogórki małosolne cieszą się niesłabnącą popularnością, warto ich smak zachować na dłużej. 
średni
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki małosolne zimowe przygotowuje się tak samo jak zwykłe kiszone ogórki. Jedyna różnica w ilości soli, zamiast 2 łyżek, dajemy 1 łyżkę soli na litr wody. Przygotowanie ich jest nieco pracochłonne, ale ich smak i aromat wynagrodzą to w zupełności. 

Więcej o zasadach kiszenia ogórków, szczegółach fermentacji, zasadach solenia i najlepszych przyprawach przeczytacie w artykule: Kiszenie ogórków - 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków.

Przepis na ogórki małosolne na zimę

SKŁADNIKI

  • 3 kg ogórków
  • korzeń chrzanu
  • łodygi i baldachy kopru ogrodowego
  • czosnek podzielony na ząbki (nieobrany)
  • liście czerwonej porzeczki
  • solanka przygotowana w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do każdego słoja włożyć kawałek korzenia chrzanu, pocięte łodygi oraz baldachy kopru, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 liście czarnej porzeczki. 
  • W słojach pionowo i dość ciasno ułożyć wcześniej umyte ogórki. 
  • Zalać solanką, tak by ogórki przykrywał płyn. Zamknąć i odstawić na 24 godziny.
  • Na drugi dzień słoje otworzyć, płyn zlać, zagotować i gorącym ponownie zalać ogórki.
  • Czynność powtórzyć w odstępach dwunastogodzinnych jeszcze dwukrotnie, uzupełniając w miarę potrzeby solankę. 
  • Piątego dnia od nastawienia szczelnie zamknięte słoje wstawić do piekarnika lub zanurzyć w szerokim garnku wypełnionym wodą do wysokości 3/4 słoja i ogrzewać do zagotowania.
  • Kiedy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza w słojach, słoje wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. 
  • Na słoje nalepić naklejki z opisem i datą. 
Metody pasteryzacji przetworów
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej