Słodka nalewka czereśniowa: smak lata [sprawdzony przepis]

Słodka nalewka czereśniowa
Autor: Shutterstock Słodka nalewka czereśniowa to smak lata w czystej postaci.
łatwy
50 min
4

Domowa nalewka czereśniowa, czyli czereśniówka, sprawdzi się jako smaczny aperitif podczas okolicznościowego przyjęcia, a także jako rozgrzewający trunek w długie zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować słodką nalewkę z czereśni!

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg bardzo dojrzałych, słodkich czarnych czereśni
  • 1 l spirytusu
  • 0,4 l wody
  • 50 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie oczyszczamy z ogonków, płuczemy, suszymy i wydrylowane  wsypujemy do gąsiorka (razem z sokiem).
  • W oddzielnym naczyniu mieszamy spirytus z przegotowaną i ostudzoną wodą.
  • Otrzymanym roztworem zalewamy czereśnie, gąsior korkujemy i odstawiamy na 10 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce.
  • Po tym czasie przesączamy nalewkę przez gazę do innego naczynia.
  • Czereśnie zasypujemy cukrem, mieszamy, wstrząsając, gąsiorek zawiązujemy gazą i ponownie odstawiamy w ciepłe, zaciemnione miejsce na tydzień do momentu, aż rozpuści się cukier.
  • Po upływie tego czasu otrzymany płyn przesączamy przez gazę, wlewamy do naczynia z nalewką, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny.
  • Gotową słodką nalewkę na czereśniach należy wlać do półlitrowych butelek, zakorkować i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej cztery miesiące.