Serdelki marynowane z cebulą i czerwoną papryką
2021-09-29
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Serdelki marynowane z cebulą i czerwoną papryką to aromatyczna przekąska, która znakomicie sprawdza się jako zakąska. Przygotowanie jej nie jest trudne, a dzięki zamarynowania kiełnaski możemy przechowywać znacznie dłużej niż świeża wędlinę.
SKŁADNIKI
- 1 kg serdelków
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 2-3 szklanki octu
- 3 łyżki soli
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule i paprykę oczyść, obierz i pokrój w plastry i paski.
- W sporym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, czosnku, kolendry, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut, po czym dodaj do garnka kiełbaski. Jeśli są duże pokrój je na mniejsze kawałki.
- Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut, po czym dodaj ocet i gotuj jeszcze 10 min pod przykryciem.
- Zdejmij z ognia, dodaj cebulę i paprykę i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Dokładnie umyj i wyparz słoiki, nakładaj do nich kiełbaski, paprykę i cebulę, zalej wystudzoną zalewą.
- Duży garnek wypełnij w jednej trzeciej wodą i postaw na średnim gazie.
- Gdy woda zacznie wrzeć wstaw do garnka niezamknięte słoiki z kiełbaskami.
- Gdy zalewa w słoikach zacznie "bąbelkować" zamknij je szczelnie i wyjmij z garnka.
- Pozostaw do ostygnięcia, po czym przechowuj w lodówce.
Metody pasteryzacji przetworów