Serdelki marynowane z cebulą i czerwoną papryką

Marynowane serdelki
Autor: Shutterstock Marynowane serdelki świetnie smakują z ciemnym pieczywem.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Serdelki marynowane z cebulą i czerwoną papryką to aromatyczna przekąska, która znakomicie sprawdza się jako zakąska. Przygotowanie jej nie jest trudne, a dzięki zamarynowania kiełnaski możemy przechowywać znacznie dłużej niż świeża wędlinę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg serdelków
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 2-3 szklanki octu
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule i paprykę oczyść, obierz i pokrój w plastry i paski.
  • W sporym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, czosnku, kolendry, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut, po czym dodaj do garnka kiełbaski. Jeśli są duże pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut, po czym dodaj ocet i gotuj jeszcze 10 min pod przykryciem.
  • Zdejmij z ognia, dodaj cebulę i paprykę i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Dokładnie umyj i wyparz słoiki, nakładaj do nich kiełbaski, paprykę i cebulę, zalej wystudzoną zalewą.
  • Duży garnek wypełnij w jednej trzeciej wodą i postaw na średnim gazie.
  • Gdy woda zacznie wrzeć wstaw do garnka niezamknięte słoiki z kiełbaskami.
  • Gdy zalewa w słoikach zacznie "bąbelkować" zamknij je szczelnie i wyjmij z garnka.
  • Pozostaw do ostygnięcia, po czym przechowuj w lodówce.
Metody pasteryzacji przetworów
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej