Sałatka z cukinii: przepis na wyrośniętą cukinię
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Sałatka z cukinii zawsze przyda się w domowej spiżarni. Szczególnie ta z wyrośniętej cukinii. Sałatka to oszczędny sposób na zagospodarowanie nadwyżek cukinii z przydomowego ogródka.
SKŁADNIKI
- 3 kg cukinii bez skóry i gniazd nasiennych
- 3 czerwone spiczaste papryki
- 5 dużych cebul
- 3 ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki soli
- marynata: 2 szklanki octu, 3 łyżeczki soli, 3 szklanki cukru, 3 płaskie łyżeczki gorczycy, 2 kopiaste łyżki kurkumy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokroić, wymieszać z solą, odstawić na 3-4 godziny.
- Po 3-4 godzinach odcisnąć warzywa. Dodać gorącą marynatę, wymieszać i odstawić na noc.
- Rano napełnić słoiki sałatką i pasteryzować przez 15-20 minut w piekarniku w temp. 180°C. Gdy pojawią się w słoikach pęcherzyki powietrza, wyłączyć piekarnik i pozostawić słoiki do ostygnięcia.
- Na słoiki nakleić nalepki z nazwą i datą.