Sałatka z cukinii: przepis na wyrośniętą cukinię

Sałatka z cukinii: przepis na wyrośniętą cukinię
Autor: thinkstockphotos.com Cukinia jest wdzięcznym warzywem, jej łagodny smak doskonale współgra z intensywnymi przyprawami. 
łatwy
0 min
4

Sałatka z cukinii zawsze przyda się w domowej spiżarni. Szczególnie ta z wyrośniętej cukinii. Sałatka to oszczędny sposób na zagospodarowanie nadwyżek cukinii z przydomowego ogródka. 

SKŁADNIKI

  • 3 kg cukinii bez skóry i gniazd nasiennych
  • 3 czerwone spiczaste papryki 
  • 5 dużych cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 płaskie łyżki soli
  • marynata: 2 szklanki octu, 3 łyżeczki soli, 3 szklanki cukru, 3 płaskie łyżeczki gorczycy, 2 kopiaste łyżki kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokroić, wymieszać z solą, odstawić na 3-4 godziny. 
  • Po 3-4 godzinach odcisnąć warzywa. Dodać gorącą marynatę, wymieszać i odstawić na noc.
  • Rano napełnić słoiki sałatką i pasteryzować przez 15-20 minut w piekarniku w temp. 180°C. Gdy pojawią się w słoikach pęcherzyki powietrza, wyłączyć piekarnik i pozostawić słoiki do ostygnięcia. 
  • Na słoiki nakleić nalepki z nazwą i datą.