Sałatka z cukinii na zimę – sprawdzony przepis [domowe przetwory]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka z cukinii jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Zapasteryzowana w słoikach poleży do zimy. Warto ją zrobić kiedy cukinie są młode, jędrne i soczyste, z cieniutką i delikatną skórką. Taka sałatka będzie najsmaczniejsza.
SKŁADNIKI
- 2 kg cukinii
- 4 kg podłużnych pomidorów
- 10 cebul
- 7 ząbków czosnku
- szklanka oliwy
- świeża bazylia
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Po zeszkleniu się cebuli dodaj pokrojoną w plasterki cukinię. Chwilę podsmaż.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Dodaj do smażącej się cukinii i cebuli. Przypraw do smaku.
- Całość duś pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie przełóż wszystko do wyparzonych słoiczków, dodaj po listku bazylii i zamknij. Pasteryzuj przez 20 min.