Rollsy z cukinii i marchewki marynowane w delikatnej zalewie z octu ryżowego

Rollsy z cukinii i  marchewki
Autor: Shutterstock Rollsy z cukinii i marchewki w słoikach.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Rollsy z cukinii i marchewki to pyszna marynowana przekąska, która przy okazji jest prawdziwą ozdobą stołu. Przygotowanie warzyw do marynowania wymaga nieco pracy, ale efekt wart jest wysiłku. Pikle są bardzo smaczne i delikatne, a przy tym wyglądają obłędnie - i w słoiku, i na talerzu. Można je podać na stół jeszcze tego samego dnia.

SKŁADNIKI

  • 4 młode cukinie
  • 4 nieduże marchewki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziarenek pieprzu
  • gałązki koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować z octem, cukrem i solą, tak aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły.
  • Słoiki umyć i wyparzyć, do każdego wrzucić po 1-2 ziarenka pieprzu i gałązkę  lub dwie koperku.
  • Cukinie i marchewki obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Najwygodniej i najlepiej można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Przygotowując swoje pikle użyłam nawet dwóch rodzajów obieraczek - standardowej, z gładkim ostrzem oraz takiej z jednym ostrzem ząbkowanym. Oczywiście taka zabawa nie jest konieczna, ale mnie akurat zależało na oryginalnym wyglądzie roladek, no i miałam sporo czasu na ich przygotowanie.
  • Dobrze jeśli uda się dobrać wielkością cukinie i marchewki, wtedy roladki wychodzą proporcjonalne i efektowne.
  • Plasterki marchewki zwijać w rulon, następnie nawijać na nie plastry cukinii. Można je spiąć wykałaczką lub od razu układać dość ciasno w słoikach, zwracając uwagę, aby ruloniki się nie rozwinęły.
  • Tak przygotowane słoiki zalać gorącą marynatą, zakręcić i odstawić na 3-4 godziny do ostygnięcia.
  • Wystudzone słoiki schładzaj w lodówce przez minimum godzinę, po tym czasie są gotowe do podania.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Sprawdź w galerii, jak pięknie można podać jedzenie. Te dania to małe dzieła sztuki!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej