Rollsy z cukinii i marchewki marynowane w delikatnej zalewie z octu ryżowego
2021-08-30
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Rollsy z cukinii i marchewki to pyszna marynowana przekąska, która przy okazji jest prawdziwą ozdobą stołu. Przygotowanie warzyw do marynowania wymaga nieco pracy, ale efekt wart jest wysiłku. Pikle są bardzo smaczne i delikatne, a przy tym wyglądają obłędnie - i w słoiku, i na talerzu. Można je podać na stół jeszcze tego samego dnia.
SKŁADNIKI
- 4 młode cukinie
- 4 nieduże marchewki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu ryżowego
- 1 łyżka soli
- kilka ziarenek pieprzu
- gałązki koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować z octem, cukrem i solą, tak aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły.
- Słoiki umyć i wyparzyć, do każdego wrzucić po 1-2 ziarenka pieprzu i gałązkę lub dwie koperku.
- Cukinie i marchewki obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Najwygodniej i najlepiej można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Przygotowując swoje pikle użyłam nawet dwóch rodzajów obieraczek - standardowej, z gładkim ostrzem oraz takiej z jednym ostrzem ząbkowanym. Oczywiście taka zabawa nie jest konieczna, ale mnie akurat zależało na oryginalnym wyglądzie roladek, no i miałam sporo czasu na ich przygotowanie.
- Dobrze jeśli uda się dobrać wielkością cukinie i marchewki, wtedy roladki wychodzą proporcjonalne i efektowne.
- Plasterki marchewki zwijać w rulon, następnie nawijać na nie plastry cukinii. Można je spiąć wykałaczką lub od razu układać dość ciasno w słoikach, zwracając uwagę, aby ruloniki się nie rozwinęły.
- Tak przygotowane słoiki zalać gorącą marynatą, zakręcić i odstawić na 3-4 godziny do ostygnięcia.
- Wystudzone słoiki schładzaj w lodówce przez minimum godzinę, po tym czasie są gotowe do podania.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?