Roladki z cukinii w zalewie cytrynowej: przepis na danie do słoika

Beata Lekszycka
roladki-z-cukinii-w-zalewie-cytrynowej-przepis-jak-zrobic.jpg
Autor: photos.com Pyszne danie z cukinii.
łatwy
40 min
4

Roladki z cukinii w zalewie cytrynowej to oryginalne danie, które doskonale sprawdzi się w roli przystawki. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zaskakujący. Sprawdź, jak zrobić roladki z cukinii w zalewie cytrynowej. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 4 cukinie średniej wielkości
  • 4 papryki czerwone
  • 2 op. sera feta
  • 2 cytryny
  • 4 szklanki wody
  • 3,5 szklanki octu winnego
  • 1,5 szklanki oliwy
  • 1 opakowanie pieprzu ziarnistego
  • 4 listki laurowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki piec 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż do przypalenia skórki. Potem wyjąć je, przełożyć do foliowego woreczka i odciąć dopływ powietrza. Oczyścić papryki, wyciąć z nich nasienne i pokroić w zgrabne słupki.
  • Nieobraną cukinię pokroić na wstążki. Blanszować przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Przelać zimną wodą i osączyć.
  • Ser feta pokroić w słupki. Na każdej "wstążce" cukinii układać słupek papryki i sera feta. Zawinąć w roladki.Układać dość ciasno w słoikach.
  • Zagotować wodę z solą, cukrem, octem, rozmarynem, tymiankiem i sokiem z połówki cytryny. Ostudzić. wymieszać z oliwą.
  • Resztę cytryn pokroić w cienkie plasterki. Roladki zalać zalewą i włożyć do słoiczków po 3 plasterki cytryny.
  • Pasteryzować przez 20 minut.
Beata Lekszycka