Roladki z cukinii w zalewie cytrynowej: przepis na danie do słoika
      2021-03-27
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Roladki z cukinii w zalewie cytrynowej to oryginalne danie, które doskonale sprawdzi się w roli przystawki. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zaskakujący. Sprawdź, jak zrobić roladki z cukinii w zalewie cytrynowej. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 4 cukinie średniej wielkości
 - 4 papryki czerwone
 - 2 op. sera feta
 - 2 cytryny
 - 4 szklanki wody
 - 3,5 szklanki octu winnego
 - 1,5 szklanki oliwy
 - 1 opakowanie pieprzu ziarnistego
 - 4 listki laurowe
 - 3 łyżki cukru
 - 1 łyżka soli
 - 2 gałązki rozmarynu
 - 2 gałązki tymianku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki piec 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż do przypalenia skórki. Potem wyjąć je, przełożyć do foliowego woreczka i odciąć dopływ powietrza. Oczyścić papryki, wyciąć z nich nasienne i pokroić w zgrabne słupki.
 - Nieobraną cukinię pokroić na wstążki. Blanszować przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Przelać zimną wodą i osączyć.
 - Ser feta pokroić w słupki. Na każdej "wstążce" cukinii układać słupek papryki i sera feta. Zawinąć w roladki.Układać dość ciasno w słoikach.
 - Zagotować wodę z solą, cukrem, octem, rozmarynem, tymiankiem i sokiem z połówki cytryny. Ostudzić. wymieszać z oliwą.
 - Resztę cytryn pokroić w cienkie plasterki. Roladki zalać zalewą i włożyć do słoiczków po 3 plasterki cytryny.
 - Pasteryzować przez 20 minut.