Roladki z cukinii w zalewie cytrynowej: przepis na danie do słoika
2021-03-27
łatwy
40 min
4
Roladki z cukinii w zalewie cytrynowej to oryginalne danie, które doskonale sprawdzi się w roli przystawki. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zaskakujący. Sprawdź, jak zrobić roladki z cukinii w zalewie cytrynowej. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 4 cukinie średniej wielkości
- 4 papryki czerwone
- 2 op. sera feta
- 2 cytryny
- 4 szklanki wody
- 3,5 szklanki octu winnego
- 1,5 szklanki oliwy
- 1 opakowanie pieprzu ziarnistego
- 4 listki laurowe
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki piec 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż do przypalenia skórki. Potem wyjąć je, przełożyć do foliowego woreczka i odciąć dopływ powietrza. Oczyścić papryki, wyciąć z nich nasienne i pokroić w zgrabne słupki.
- Nieobraną cukinię pokroić na wstążki. Blanszować przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Przelać zimną wodą i osączyć.
- Ser feta pokroić w słupki. Na każdej "wstążce" cukinii układać słupek papryki i sera feta. Zawinąć w roladki.Układać dość ciasno w słoikach.
- Zagotować wodę z solą, cukrem, octem, rozmarynem, tymiankiem i sokiem z połówki cytryny. Ostudzić. wymieszać z oliwą.
- Resztę cytryn pokroić w cienkie plasterki. Roladki zalać zalewą i włożyć do słoiczków po 3 plasterki cytryny.
- Pasteryzować przez 20 minut.