Rajskie jabłuszka: konfitura z rajskich jabłek [przepis]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Rajskie jabłonie pięknie kwitną i obficie owocują. Jednak ich surowe owoce nie nadają się do jedzenia. Można je jednak zmienić w pyszną i zdrową konfiturę. Podajemy przepis na konfiturę z rajskich jabłek!
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonych, dojrzałych rajskich jabłek
 - 1,2 kg cukru
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, osuszyć i w kilku miejscach nakłuć wykałaczką lub widelcem. Włożyć do płaskiego garnka i zalać zimną wodą, obgotować na małym ogniu - około 5 minut, tak by nie pękły. Owoce odsączyć.
 - Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w których gotowały się jabłka, przygotować syrop. Jabłka zalać gorącym syropem i odstawić na noc.
 - Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłka i smażyć na małym ogniu, aż staną się przezroczyste.
 - Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć je, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem lub pasteryzować około 10 minut.