Rajskie jabłuszka: konfitura z rajskich jabłek [przepis]
2021-03-29
średni
60 min
4
Rajskie jabłonie pięknie kwitną i obficie owocują. Jednak ich surowe owoce nie nadają się do jedzenia. Można je jednak zmienić w pyszną i zdrową konfiturę. Podajemy przepis na konfiturę z rajskich jabłek!
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonych, dojrzałych rajskich jabłek
- 1,2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, osuszyć i w kilku miejscach nakłuć wykałaczką lub widelcem. Włożyć do płaskiego garnka i zalać zimną wodą, obgotować na małym ogniu - około 5 minut, tak by nie pękły. Owoce odsączyć.
- Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w których gotowały się jabłka, przygotować syrop. Jabłka zalać gorącym syropem i odstawić na noc.
- Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłka i smażyć na małym ogniu, aż staną się przezroczyste.
- Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć je, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem lub pasteryzować około 10 minut.