Pyszna marmolada z pigwy i jabłek [przepis]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pigwa wygląda jak wielka, żółta gruszka. Niestety, jest zbyt twarda i kwaśna, by jeść ją na surowo. Za to doskonale nadaje się na przetwory. Podajemy przepis na pyszną marmoladę z pigwy i jabłek - w sam raz na zimę.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg słodkich jabłek
- 1 kg cukru
- 1 szklanka wody
- skórka pomarańczowa lub cytrynowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka oraz pigwy umyć, obrać i rozgotować pod przykryciem z niewielką ilością wody.
- Przetrzeć, dodać cukier i podgrzewać do zagęszczenia, uważając, by przecier się nie przypalił.
- Pod koniec podgrzewania można do masy dodać skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej cytryny lub pomarańczy. Wówczas marmolada z pigwy nabierze ładnego aromatu.
- Gotową przełożyć do gorących słoików, zamknąć i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.