Puree z mirabelek: przepis na mus z mirabelek do słoików
2022-08-12
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Puree z mirabelek można jeść samodzielnie. Ale to także świetna baza do dżemu, sosu lub innych przetworów w połączeniu z różnymi owocami. W sezonie, gdy jest wysyp tych drobnych, żółtych śliweczek, warto ich nadmiar przetworzyć, a potem używać do mieszania z jabłkami, gruszkami lub jako dodatek do keczupów i sosów warzywnych. Śliwki mirabelki mają charakterystyczny kwaśny smak i bardzo dużo pektyny, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który wpływa na jakość dżemów i konfitur.
SKŁADNIKI
- 700 g mirabelek
- 100 ml wody
- 240 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mirabelki przełożyć do garnka z grubym dnem, dolać wody i gotować na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a pestki zaczną odchodzić od miąższu.
- Zawartość garnka przełożyć do przecieraka kuchennego lub na stalowe sitko i przetrzeć.
- Otrzymane puree ponownie przełożyć do rondla dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
- Wrzące puree przełożyć do umytych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Wypróbuj także:
Tkemali - gruziński sos z mirabelek
Zobacz galerię z przepisami na domowe kompoty do słoików