Puree z mirabelek: przepis na mus z mirabelek do słoików

Puree z mirabelek: przepis na mus z mirabelek do słoików
Autor: Shutterstock Puree z mirabelek to doskonały dodatek do deserów, sosów i innych przetworów
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Puree z mirabelek można jeść samodzielnie. Ale to także świetna baza do dżemu, sosu lub innych przetworów w połączeniu z różnymi owocami. W sezonie, gdy jest wysyp tych drobnych, żółtych śliweczek, warto ich nadmiar przetworzyć, a potem używać do mieszania z jabłkami, gruszkami lub jako dodatek do keczupów i sosów warzywnych. Śliwki mirabelki mają charakterystyczny kwaśny smak i bardzo dużo pektyny, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który wpływa na jakość dżemów i konfitur. 

SKŁADNIKI

  • 700 g mirabelek
  • 100 ml wody
  • 240 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mirabelki przełożyć do garnka z grubym dnem, dolać wody i gotować na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a pestki zaczną odchodzić od miąższu. 
  • Zawartość garnka przełożyć do przecieraka kuchennego lub na stalowe sitko i przetrzeć. 
  • Otrzymane puree ponownie przełożyć do rondla dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. 
  • Wrzące puree przełożyć do umytych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. 
Dlaczego warto jeść śliwki?

 Wypróbuj także:

Domowy keczup śliwkowy

Tkemali - gruziński sos z mirabelek

Zobacz galerię z przepisami na domowe kompoty do słoików

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej