Przetwory z papryki: jak zrobić sos paprykowy na zimę?

2021-03-29
przetwory-z-papryki-jak-zrobic-sos-paprykowy-na-zime.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sos paprykowy w słoikach to świetny dodatek do kanapek i makaronów
średni
40 min
4

Papryka świetnie nadaje się na zimowe przetwory. Możesz przygotować nie tylko paprykę konserwową, ale także aromatyczny sos. Prezentujemy sprawdzony przepis na sos paprykowy.

Sos paprykowy stanowi świetny dodatek do mięs czy makaronów. Można przygotować z niego aromatyczną pastę lub dusić w nim mięso. Warto go przygotować także w mniejszych słoikach, bo smakuje doskonale jako dodatek do kanapek czy oryginalny dip do czipsów lub warzyw.

SKŁADNIKI

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 3 słoiki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki octu
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • 2 główki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę dokładnie umyj i usuń z niej gniazda nasienne wraz ze wszystkimi pestkami. Pamiętaj, by wybierać świeże, twarde sztuki. Umyj i oczyść także papryczkę chili - najlepiej robić to w rękawiczkach.
  • Przygotowane warzywa pokrój na niewielkie kawałki. Całość przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie przełóż do dużego garnka i duś na małych ogniu przez 15 minut.
  • Po tym czasie dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz czosnku. Duś przez kolejne 10 minut, dokładnie mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj czosnek i duś przez kilka minut.
  • Jeszcze gorący sos paprykowy dokładnie wymieszaj i przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. By zachować na dłużej jego świeżość - sos można pasteryzować.