Przetwory z derenia: dżem dereniowy z jabłkami

2021-03-29
Maria Grzybowska z Gdyni
Dżem dereniowy
Autor: Mariusz Bykowski Dżem dereniowo-jabłkowy można serwować z pasztetami, wołowiną albo daniami z dzikiego ptactwa
średni
120 min
4

Z połączenia soczystych owoców derenia o przyjemnym słodko-kwaśnym smaku i specyficznym aromacie z niewielką ilością jabłek powstaje znakomity dodatek np. do dań z dzikiego ptactwa. Sprawdź, jak zrobić dżem z derenia i jabłek!

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców derenia
  • 50 dag jabłek
  • 70 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić w garnku z łyżką wody.
  • Umyte derenie wrzucić do drugiego garnka, zagotować z niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
  • Przetartą masę z dereni przełożyć do garnka z jabłkami, dodać cukier, zagotować, zdjąć z ognia i kilkakrotnie to powtarzać.
  • Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i odwrócić dnem do góry. Takie przetwory to znakomity dodatek do pasztetu, zimnej wołowiny lub dań z dzikiego ptactwa.
Maria Grzybowska z Gdyni