Powidła wiśniowe: przepis na pyszny przetwór z drylowanych wiśni

Powidła wiśniowe: przepis na pyszny przetwór z drylowanych wiśni
Autor: Shutterstock.com Powidła z wiśni oraz świeże owoce
łatwy
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Powidła wiśniowe to jeden z najpyszniejszych przetworów z drylowanych wiśni. Przygotowanie powideł z wiśni nie jest skomplikowane. Z naszym przepisem krok po kroku przyrządzicie je z łatwością. Polecam! 

Co jest potrzebne do przygotowania powideł wiśniowych?

Może to oczywiste, a może nie, ale na dobre powidła wiśniowe potrzebujecie dojrzałych wiśni. Owoce nie mogą być uszkodzone, ani nadpsute. Wiśnie trzeba wydrylować. Przeczytajcie: Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy

Jak zrobić powidła wiśniowe?

Wydrylowane owoce należy zasypać cukrem i odstawić, aby puściły sok. Następnie gotować wiśnie we własnym soku. Gotujemy zawsze na małym ogniu. Co jakiś czas warto garnkiem potrząsnąć, aby oderwać owoce od gorącego dna. Można również mieszać owoce w garnku, ale niezbyt energicznie. Tradycyjnie owoce gotuje się dwu lub trzykrotnie. W odstępach co 12 godzin lub nawet odstępie doby. Potem wystarczy wrzące powidła przelać do słoików, szczelnie zamknąć i pozostawić do ostygnięcia. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 2 słoiki o pojemności 0,33 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, zasypujemy 0,8 kg cukru i pozostawiamy na 3 godziny. Naczynie z wiśniami należy okryć gazą lub przykryć pokrywką, aby nie dostały się do zawartości muszki owocówki. 
  • Po upływie tego czasu gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy przetwór do wrzenia i odstawiamy do następnego dnia.
  • Nazajutrz dodajemy pozostały cukier i znów na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem. Ewentualnie delikatnie mieszamy, aby owoce nie przylgnęły do dna.
  • Zestawiamy z ognia i szumujemy, czyli zdejmujemy czystą łyżką pianę, jaka utworzy się na powierzchni powideł. 
  • Gorące powidła przelawy do słoików. Szczelnie zamykamy. Słoiki ustawiamy na pokrwykach, dnem do góry i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej