Powidła śliwkowe z octem - przepis na gęste i aromatyczne powidła
2022-09-23
łatwy
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Gęste, aromatyczne powidła śliwkowe to świetny dodatek nie tylko do chleba czy naleśników. Można nimi przekładać ciasta, sprawdzają się też jako dodatek do mięs. Najlepsze na powidła są śliwki węgierki. Muszą być dojrzałe, o żółtawym miąższu i łatwo odchodzącej pestce. Owoce powinny być miękkie, ale zdrowe, bez śladu pleśni czy zgnilizny. Podajemy dobry przepis na powidła śliwkowe z octem.
SKŁADNIKI
- 2,5 kg śliwek
- łyżka octu 10%
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wydrylowane owoce włóż do miski, zasyp cukrem, dodaj ocet i odstaw na 12 godzin.
- Następnie gotuj na bardzo wolnym ogniu, w naczyniu z grubym dnem, często mieszając, do momentu, aż powidła osiągną pożądaną konsystencję.
- Gorące włóż do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?