Porzeczki we własnym soku na zimę. Smak lata zamknięty w słoiku
2023-07-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przetwory z porzeczek pozwalają cieszyć się smakiem lata także zimą. Czerwone porzeczki - mniej popularne od czarnych - można łatwo "zakonserwować" w słoikach, a gdy nadejdą zimowe chłody, dodawać je do deserów i ciast albo przyrządzić z nich kompot. Nadają się też na dodatek do zimowej herbaty. Jak zrobić porzeczki w soku własnym?
SKŁADNIKI
- 2 kg czerwonych porzeczek
- 8 czubatych łyżek cukru
- 8 łyżek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki dokładnie umyć, usunąć szypułki. Wsypać do 4 sporych słoików (jednakowych) do pełna.
- Do każdego słoika dodać 2 czubate łyżki cukru i wlać 2 łyżki wody.
- Słoiki ustawić w garnku na ściereczce, nalać wody i gotować około 20 minut. Zostawić do lekkiego ostygnięcia, sprawdzić, czy zakrętki nie przeciekają, i ustawić słoiki do góry dnem do wystudzenia.
- Tak zakonserwowane porzeczki nadają się na kisiel, kompot (po dosłodzeniu i rozcieńczeniu) oraz do deserów i ciast.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Polecamy również:
Domowy sok pitny z czarnych porzeczek
Zerknij też do galerii, w której znajdziesz przepisy na przetwory z malin