Pomidory w kawałkach do słoików. Wystarczy 1 składnik, żeby cieszyć się super smakiem zimą

pomidory w kawałkach do słoika
Autor: Shutterstock Pomidory w kawałkach do słoików to przepis na pyszne przetwory na zimę.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pomidory w kawałkach to prosty sposób na zachowanie ich smaku na zimę. Przepis jest banalnie prosty, a na liście składników znajduje się tylko jeden produkt, czyli dorodne pomidory. Zobaczcie, jak zrobić pomidory w kawałkach do słoików, które będą niezastąpione w czasie mroźnej zimy.

Jak zrobić pomidory w kawałkach do słoików?

Przepis na krojone pomidory na zimę jest bardzo łatwy. Pierwszym krokiem jest sparzenie pomidorów wrzątkiem i obranie ich ze skórki. Odmiany, które mają grubszą skórkę, można naciąć na krzyż na środku i zanurzyć we wrzątku na kilka chwil. Dzięki temu będzie je można łatwiej i szybciej pozbawić skórki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie pomidorów na mniejsze kawałki. Koniecznie trzeba usunąć szypułki. Następnie kawałki pomidorów przekłada się do słoików, mocno zakręca i pasteryzuje na mokro przez 15 minut. Kiedy słoiki ostygną, należy przestawić je do ciemnego i suchego miejsca.

Jakie odmiany pomidorów na przetwory są najlepsze?

Do przetworów na zimę należy wybierać takie odmiany jak Bawole Serce, Kmicic lub Frodo. Pomidory powinny być dojrzałe. Szczególną uwagę należy zwrócić na skórkę. Powinna być gładka i bez uszkodzeń. Pomidory nie mogą mieć oznak pleśni.

Jak używać pomidory w kawałkach w słoikach?

Ten prosty przepis warto wypróbować, ponieważ kawałki letnich pomidorów zamknięte w słoikach to pyszny składnik wielu różnych dań. Można używać ich do klasycznych zup pomidorowych czy zrobić obłędny sos, który pysznie połączy się z makaronem. Sprawdzą się w zapiekankach z mięsem i warzywami czy klasycznych daniach kuchni włoskiej jak pizza, risotto czy lasagne.

SKŁADNIKI

  • 2 kg lub więcej mięsistych pomidorów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki, usuwając twarde szypułki.
  • Kawałki pomidorów przełożyć do wyparzonych, czystych i osuszonych słoików. Mocno zakręcić.
  • Słoiki pasteryzować w garnku z wrzątkiem wyłożonym ściereczką przez 15 minut.
  • Gorące słoiki ostrożnie wyjąć z garnka i odstawić do ostygnięcia.
  • Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
więcej