Piklowane ogórki KRWAWA MARY: przepis na ogórki marynowane w soku pomidorowym

Ogórki marynowane w soku pomidorowym
Autor: Shutterstock Ogórki o smaku Krwawej Mary to idealna przystawka imprezowa
łatwy
30 min
4

Piklowane ogórki KRWAWA MARY to modna przystawka imprezowa. Tę pyszną przekąskę z ogórków w soku pomidorowym bardzo łatwo przygotować. Marynata przypomina słynny koktajl. Pikle z ogórków Krwawa Mary przeznaczone są dla dorosłych. Wypróbuj przepis, a twoim gościom opadną szczęki z wrażenia!

Krwawa Mary - zawsze modna

Koktajl Krwawa Mary ma już sto lat, lecz nadal pozostaje modny. Skojarzenie soku pomidorowego, selera i chrzanu oraz kapki ostrego sosu odświeża i pysznie smakuje. 

Polecam przepis na Klasyczny koktajl Krwawa Mary oraz wersję soft Bezalkoholowy koktajl Krwawa Mary

Wielbicieli tego idealnego skojarzenia smaków zachęcam do wypróbowania fenomenalnego przepisu na Przystawkę KRWAWA MARY: jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu

Pikantne ogórki marynowane - więcej przepisów

Jeśli lubisz ogórki marynowane na ostro, to koniecznie wypróbuj jeden z tych świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki Beszamel.pl:

Ogórki KROKODYLKI z chili: przetwory z ogórków na ostro

Doskonałe marynowane ogórki z papryką: ze słoika wprost na kanapki

Pikantne ogórki z chilli - sprawdzony przepis na ogórki do słoików

 

Poszukujesz więcej imprezowych inspiracji. Polecam 

Zobacz także, jak zrobić obłędnie pyszną i niezwykle efektowną sałatkę Tiffany

SKŁADNIKI

  • 1 słoik o pojemności 500 ml
  • 300 g ogórków gruntowych, z obciętymi końcami, małe w całości, większe pokrojone na grubsze plasterki lub przekrojone wzdłuż na cztery części
  • 3 plasterki cytryny
  • 1/3 szklanki soku pomidorowego
  • 2 łyżki stołowe soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki chrzan tartego, konserwowanego sokiem cytrynowym
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na trzy części
  • 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
  • 1/4 c szklanki wódki 40%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki przełóż do słoika, dodaj plasterki cytryny.
  • W małym rondlu na średnim ogniu połącz sok pomidorowy, sok z cytryny, chrzan, pieprz, sól i ostry sos chili. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
  • Zdejmij z ognia i dodaj wódkę.
  • Ogórki zalej przygotowaną marynatą. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie zamknij pokrywką i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Podawaj schłodzone.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej