Piklowane ogórki KRWAWA MARY: przepis na ogórki marynowane w soku pomidorowym

Piklowane ogórki KRWAWA MARY to modna przystawka imprezowa. Tę pyszną przekąskę z ogórków w soku pomidorowym bardzo łatwo przygotować. Marynata przypomina słynny koktajl. Pikle z ogórków Krwawa Mary przeznaczone są dla dorosłych. Wypróbuj przepis, a twoim gościom opadną szczęki z wrażenia!
Krwawa Mary - zawsze modna
Koktajl Krwawa Mary ma już sto lat, lecz nadal pozostaje modny. Skojarzenie soku pomidorowego, selera i chrzanu oraz kapki ostrego sosu odświeża i pysznie smakuje.
Polecam przepis na Klasyczny koktajl Krwawa Mary oraz wersję soft Bezalkoholowy koktajl Krwawa Mary
Wielbicieli tego idealnego skojarzenia smaków zachęcam do wypróbowania fenomenalnego przepisu na Przystawkę KRWAWA MARY: jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu
Pikantne ogórki marynowane - więcej przepisów
Jeśli lubisz ogórki marynowane na ostro, to koniecznie wypróbuj jeden z tych świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki Beszamel.pl:
Ogórki KROKODYLKI z chili: przetwory z ogórków na ostro
Doskonałe marynowane ogórki z papryką: ze słoika wprost na kanapki
Pikantne ogórki z chilli - sprawdzony przepis na ogórki do słoików
Poszukujesz więcej imprezowych inspiracji. Polecam
Zobacz także, jak zrobić obłędnie pyszną i niezwykle efektowną sałatkę Tiffany
SKŁADNIKI
- 1 słoik o pojemności 500 ml
- 300 g ogórków gruntowych, z obciętymi końcami, małe w całości, większe pokrojone na grubsze plasterki lub przekrojone wzdłuż na cztery części
- 3 plasterki cytryny
- 1/3 szklanki soku pomidorowego
- 2 łyżki stołowe soku cytrynowego
- 2 łyżeczki chrzan tartego, konserwowanego sokiem cytrynowym
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku, pokrojony na trzy części
- 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
- 1/4 c szklanki wódki 40%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki przełóż do słoika, dodaj plasterki cytryny.
- W małym rondlu na średnim ogniu połącz sok pomidorowy, sok z cytryny, chrzan, pieprz, sól i ostry sos chili. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
- Zdejmij z ognia i dodaj wódkę.
- Ogórki zalej przygotowaną marynatą. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie zamknij pokrywką i wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Podawaj schłodzone.