Ogórki KROKODYLKI z chili: przetwory z ogórków na ostro

2022-08-01
Ogórki KROKODYLKI z chili: przetwory z ogórków na ostro
Autor: Shutterstock Ogórki KROKODYLKI z dodatkiem chili smakują świetnie
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki "krokodylki" są proste do zrobienia, a do tego przepyszne. Ten rodzaj ogórkowych pikli uwodzi smakiem. Choć wygląd jest równie intrygujący. "Krokodylki" to ogórki marynowane na ostro z chili. Zimą pikantne ogórki będą niezastąpionym dodatkiem do wędlin i kanapek. 

SKŁADNIKI

  • 5 kg ogórków
  • 6 łyżek soli
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżeczki chili
  • 16 łyżek oleju lub oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki na przetwory kroimy w ćwiartki, zasypujemy solą.
  • Po około 2-3 godzinach zlewamy wodę z ogórków, dodajemy ocet i cukier.
  • Gotujemy, po zagotowaniu dodajemy pokrojony czosnek, chili oraz olej lub oliwę.
  • Mieszamy i czekamy, aż wystygnie.
  • Zalewamy ogórki na 12 godzin.
  • Po tym czasie wkładamy ogórki do słoików i wlewamy zalewę z ogórków.
  • Słoiki z ogórkami pasteryzujemy 15 minut.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

 Zobacz naszą galerię i poznaj ogórki