Pasta z cukinii - idealna do mięs i pieczywa
2020-08-10

łatwy
15 min
4
Pasta z cukinii świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowuje się ją szybko i łatwo. Zamkniętą w słoiczku można przechowywać w lodówce przez miesiąc.
Polecamy także:
Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej
Pasta z fasoli i nasion słonecznika z rozmarynem
Pasta z soczewicy i orzechów: przepis na zdrowe smarowidło do pieczywa
SKŁADNIKI
- 1 średnia cukinia
- 1-2 cebule dymki lub 1 por – drobno posiekane
- 1-2 ząbki czosnku – przeciśnięte
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię startą na drobnej tarce (wraz ze skórką!) umieścić w sitku na 30 minut, aby odciekła. Po tym czasie dodatkowo wycisnąć w dłoniach aby pozbyć się jak największej ilości soku.
- W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebule/pora wraz z czosnkiem. Dodać startą cukinię i dusić na średnim ogniu, do czasu aż nabierze konsystencji „marmolady” (20-30 minut).
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i parmezanem. Gorącą przełożyć do słoika -zakręcić i wystudzić.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?