Papryka z czosnkiem na zimę: przepis na smaczną pieczoną paprykę do słoików
2022-09-07
łatwy
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Papryka z czosnkiem na zimę jest świetnym dodatkiem do wędlin i mięs, wyśmienicie smakuje także podana z serem feta. Co więcej, przepis jest bardzo prosty - nie trzeba np. gotować zalewy. Sprawdź, jak zrobić pyszną paprykę z czosnkiem do słoików.
SKŁADNIKI
- 10 strąków papryki
- 50 ml oliwy
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki rozkrój, oczyść z pestek, umyj, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200°C, aż skórka ściemnieje.
- Sok powstały podczas pieczenia zlej do miseczki.
- Gorącą paprykę zapakuj do torebki foliowej, szczelnie zamknij i zostaw do ostygnięcia, następnie zdejmij z niej skórkę.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i zebranym sokiem.
- Paprykę włóż do słoików, zalej marynatą, dodaj pozostałe ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
- Słoiki zakręć, pasteryzuj 15 minut. Postaw na zakrętkach do wystygnięcia.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell