Papryka z czosnkiem na zimę: przepis na przetwory z papryki

Papryka z czosnkiem
Autor: thinkstockphotos.com Papryka z czosnkiem to popularna przekąska - zwłaszcza zimą
łatwy
50 min
4

Papryka z czosnkiem na zimę jest świetnym dodatkiem do wędlin i mięs, wyśmienicie smakuje także podana z serem feta. Co więcej, przepis jest bardzo prosty - nie trzeba np. gotować zalewy. Sprawdź, jak zrobić pyszną paprykę z czosnkiem do słoików.

Inne przetwory z papryki:

Papryka w oliwie – jak zrobić?

Chutney z papryką: przepis na ostry czatnej paprykowy

SKŁADNIKI

  • 10 strąków papryki
  • 50 ml oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki rozkrój, oczyść z pestek, umyj, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200°C, aż skórka ściemnieje. Sok powstały podczas pieczenia zlej do miseczki.
  • Gorącą paprykę zapakuj do torebki foliowej, szczelnie zamknij i zostaw do ostygnięcia, następnie zdejmij z niej skórkę.
  • Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i zebranym sokiem.
  • Paprykę włóż do słoików, zalej marynatą, dodaj pozostałe ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
  • Słoiki zakręć, pasteryzuj 15 minut. Postaw na zakrętkach do wystygnięcia.