Papryka marynowana - sprawdzony przepis [WIDEO]

2020-08-31
papryka-marynowana-jak-zamarynowac-papryke.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Papryka marynowana - prosta i smaczna przekąska lub dodatek do dań głównych.
łatwy
25 min
4

Uwielbiasz smak marynowanej papryki? Zrób ją sam! Potrzebne będą: papryka, cebula, ocet, zioła i przyprawy. Paprykę należy umyć i pokroić, powkładać do słoików, zalać odpowiednią zalewą i... gotowe! Oto nasz sprawdzony przepis na paprykę marynowaną.

Składniki

2 kilogramy papryki

1 duża cebula

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

gorczyca

oliwa

szklanka octu

sól

woda

cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotuj wyparzone (np. w piekarniku) słoiki.

Paprykę dokładnie umyj i usuń gniazda nasienne wraz ze wszystkimi pestkami. Warto pozbyć się także białych włókien z wnętrza warzyw. Następnie odsącz paprykę z nadmiaru wody i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój na kilka plastrów.

Zagotuj szklankę octu z 6 szklankami wody, łyżką soli i 8 łyżkami cukru. Całość dokładnie wymieszaj.

Kiedy zalewa się zagotuje, zdejmij ją znad palnika i upewnij się, że wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Do każdego słoika włóż po plasterku cebuli, kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Dołóż paprykę i zalej wszystko zalewą.

Na końcu dodaj odrobinę oliwy, zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut.