Papryka marynowana - sprawdzony przepis

2021-08-20
SuDeK
papryka-marynowana-jak-zamarynowac-papryke.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Papryka marynowana - prosta i smaczna przekąska lub dodatek do dań głównych.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Uwielbiasz smak marynowanej papryki? Zrób ją sam! Potrzebne będą: papryka, cebula, ocet, zioła i przyprawy. Paprykę należy umyć i pokroić, powkładać do słoików, zalać odpowiednią zalewą i... gotowe! Oto nasz sprawdzony przepis na paprykę marynowaną.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj czyste i wyparzone (np. w piekarniku) słoiki.
  • Paprykę dokładnie umyj i usuń gniazda nasienne wraz ze wszystkimi pestkami. Warto pozbyć się także białych włókien z wnętrza warzyw.
  • Następnie odsącz paprykę z nadmiaru wody i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój na kilka plastrów.
  • Zagotuj szklankę octu z 6 szklankami wody, łyżką soli i 8 łyżkami cukru. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Kiedy zalewa się zagotuje, zdejmij ją znad palnika i upewnij się, że wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  • Do każdego słoika włóż po plasterku cebuli, kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Dołóż paprykę i zalej wszystko zalewą.
  • Na końcu dodaj odrobinę oliwy, zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut. 
Metody pasteryzacji przetworów

Sprawdź zw galerii instrukcję krok po kroku, jak zrobić marynowaną paprykę!

SuDeK