Papryka marynowana - sprawdzony przepis
2021-08-20
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Uwielbiasz smak marynowanej papryki? Zrób ją sam! Potrzebne będą: papryka, cebula, ocet, zioła i przyprawy. Paprykę należy umyć i pokroić, powkładać do słoików, zalać odpowiednią zalewą i... gotowe! Oto nasz sprawdzony przepis na paprykę marynowaną.
SKŁADNIKI
- 2 kilogramy papryki
- 1 duża cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- gorczyca
- oliwa
- szklanka octu
- sól
- woda
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj czyste i wyparzone (np. w piekarniku) słoiki.
- Paprykę dokładnie umyj i usuń gniazda nasienne wraz ze wszystkimi pestkami. Warto pozbyć się także białych włókien z wnętrza warzyw.
- Następnie odsącz paprykę z nadmiaru wody i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój na kilka plastrów.
- Zagotuj szklankę octu z 6 szklankami wody, łyżką soli i 8 łyżkami cukru. Całość dokładnie wymieszaj.
- Kiedy zalewa się zagotuje, zdejmij ją znad palnika i upewnij się, że wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
- Do każdego słoika włóż po plasterku cebuli, kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Dołóż paprykę i zalej wszystko zalewą.
- Na końcu dodaj odrobinę oliwy, zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut.
Metody pasteryzacji przetworów