Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Ten tradycyjny przepis kuchni kresowej na jabłka fermentowane w solance z dodatkiem miodu jest bardzo łatwy. Ukiszone jabłka są winne, soczyste i wprost uderzają do głowy. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Damskie i męskie perfumy, kosmetyki do makijażu i akcesoria w super cenie! Sprawdź oferty na Douglas promocje.

SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek wczesnych odmian, na przykład papierówek
  • 2 l wody
  • 4 łyżki miodu pszczelego
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy białej
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 1 garść liści czarnej porzeczki i wiśni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka prosto z drzewa, nie obite, nie uszkodzone, umyć i usunąć ogonki, wykręcając je z owocu.
  • Na dnie słoja ułożyć liście wiśnie i czarnej porzeczki.
  • W słoju ułożyć ciasno jabłka.
  • Wodę zagotować z solą i przyprawami. Ostudzić, do jeszcze ciepłej dodać miód i dobrze wymieszać.
  • Jabłka zalać miodową solanką. Zakręcić słoik i odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce.
  • Po dwóch dobach słoik wynieść do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub przechowywać w chłodziarce. 
  • Po 2 tygodniach jabłka są ukiszone.