Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Ten tradycyjny przepis kuchni kresowej na jabłka fermentowane w solance z dodatkiem miodu jest bardzo łatwy. Ukiszone jabłka są winne, soczyste i wprost uderzają do głowy.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Damskie i męskie perfumy, kosmetyki do makijażu i akcesoria w super cenie! Sprawdź oferty na Douglas promocje.
SKŁADNIKI
- 2 kg jabłek wczesnych odmian, na przykład papierówek
- 2 l wody
- 4 łyżki miodu pszczelego
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy białej
- 1 łyżeczka goździków
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 1 garść liści czarnej porzeczki i wiśni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka prosto z drzewa, nie obite, nie uszkodzone, umyć i usunąć ogonki, wykręcając je z owocu.
- Na dnie słoja ułożyć liście wiśnie i czarnej porzeczki.
- W słoju ułożyć ciasno jabłka.
- Wodę zagotować z solą i przyprawami. Ostudzić, do jeszcze ciepłej dodać miód i dobrze wymieszać.
- Jabłka zalać miodową solanką. Zakręcić słoik i odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce.
- Po dwóch dobach słoik wynieść do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub przechowywać w chłodziarce.
- Po 2 tygodniach jabłka są ukiszone.