Ostra pasta pomidorowa - rozgrzewająca, domowa, zdrowa
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Ostra pasta pomidorowa nadaje się do zimnych mięs, pasztetu, jaj na twardo oraz składnik sosów pomidorowych przyrządzanych na bulionie lub rosole. Pastę warto pod koniec lata przygotować z pomidorów, które są wtedy pełne smaku i aromatu.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 kg pomidorów
- 50 dag cebulu
- 2 szklanki octu (6%)
- kilka listków laurowych, ziaren jałowca i pieprzu
- 2 czubate łyżki ostrej musztardy
- 2 szklanki cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, podzielić na kawałki i rozgotować z pokrojoną cebulą. Przetrzeć lub zblendować.
- Zagotować ocet z przyprawami, ostudzić. Zalać nim przecier pomidorowo-cebulowy i podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
- Dodać musztardę, doprawić cukrem (można zmniejszyć ilość) solą i ponownie podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru.
- Gorącą pastę rzełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Odwrócić do góry dnem.