Ostra pasta pomidorowa - rozgrzewająca, domowa, zdrowa

2021-03-29
Ostra pasta pomidorowa - rozgrzewająca, domowa, zdrowa
Autor: Shutterstock Ostra pasta pomidorowa - doskonały  dodatek  do serów, mięs i makaronu
łatwy
0 min
4

Ostra pasta pomidorowa nadaje się do  zimnych mięs, pasztetu, jaj na twardo oraz składnik sosów pomidorowych  przyrządzanych  na bulionie lub rosole. Pastę warto pod koniec lata przygotować z pomidorów, które są wtedy pełne smaku i aromatu.

 

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 kg pomidorów
  • 50 dag  cebulu
  • 2 szklanki octu (6%)
  • kilka listków laurowych, ziaren jałowca i pieprzu
  • 2 czubate łyżki ostrej musztardy
  • 2 szklanki  cukru
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, podzielić na kawałki i rozgotować z pokrojoną cebulą. Przetrzeć lub zblendować.
  • Zagotować ocet z przyprawami, ostudzić. Zalać nim przecier pomidorowo-cebulowy i podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
  • Dodać musztardę, doprawić cukrem (można zmniejszyć ilość) solą i ponownie podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru.
  • Gorącą pastę rzełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Odwrócić do góry  dnem.