Ogórki małosolne po rosyjsku - gotowe w 24 godziny!

Ogórki małosolne po rosyjsku
Autor: Shutterstock Ogórki małosolne po rosyjsku są gotowe w ciągu doby.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki małosolne po rosyjsku są pyszne, chrupiące i  bardzo aromatyczne. A co najważniejsze - po 24 godzinach kiszenia w ciepłym miejscu są gotowe do jedzenia. Jeśli masz kilka świeżych ogórków gruntowych już jutro możesz się cieszyć smakiem pysznych małosolnych.

Składniki

1,5 kg ogórków gruntowych

5 liści porzeczki

5 liści wiśni

kwiat kopru

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 łyżeczki cukru

2 l solanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ogórki zalać zimną wodą i pozostawić na 2 godziny.

Liście wiśni i porzeczki oraz kwiat kopru przelać wrzątkiem.

Czosnek obrać i opłukać pod bieżącą wodą.

Ogórki odcedzić z wody, obciąć im końcówki.

Na dno wyparzonego i suchego słoja włożyć połowę liści, koper oraz ząbek czosnku.

Ułożyć ogórki dość ciasno w słoju, przykryć pozostałymi liśćmi, zalać solanką z dodatkiem cukru.

Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przestawić w chodne miejsce.

Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej