Ogórki małosolne po rosyjsku - gotowe w 24 godziny!

Ogórki małosolne po rosyjsku
Autor: Shutterstock Ogórki małosolne po rosyjsku są gotowe w ciągu doby.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki małosolne po rosyjsku są pyszne, chrupiące i  bardzo aromatyczne. A co najważniejsze - po 24 godzinach kiszenia w ciepłym miejscu są gotowe do jedzenia. Jeśli masz kilka świeżych ogórków gruntowych już jutro możesz się cieszyć smakiem pysznych małosolnych.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 5 liści porzeczki
  • 5 liści wiśni
  • kwiat kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 l solanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki zalać zimną wodą i pozostawić na 2 godziny.
  • Liście wiśni i porzeczki oraz kwiat kopru przelać wrzątkiem.
  • Czosnek obrać i opłukać pod bieżącą wodą.
  • Ogórki odcedzić z wody, obciąć im końcówki.
  • Na dno wyparzonego i suchego słoja włożyć połowę liści, koper oraz ząbek czosnku.
  • Ułożyć ogórki dość ciasno w słoju, przykryć pozostałymi liśćmi, zalać solanką z dodatkiem cukru.
  • Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przestawić w chodne miejsce.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej