Ogórki małosolne po rosyjsku - gotowe w 24 godziny!
2021-06-22
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki małosolne po rosyjsku są pyszne, chrupiące i bardzo aromatyczne. A co najważniejsze - po 24 godzinach kiszenia w ciepłym miejscu są gotowe do jedzenia. Jeśli masz kilka świeżych ogórków gruntowych już jutro możesz się cieszyć smakiem pysznych małosolnych.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 5 liści porzeczki
- 5 liści wiśni
- kwiat kopru
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki cukru
- 2 l solanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki zalać zimną wodą i pozostawić na 2 godziny.
- Liście wiśni i porzeczki oraz kwiat kopru przelać wrzątkiem.
- Czosnek obrać i opłukać pod bieżącą wodą.
- Ogórki odcedzić z wody, obciąć im końcówki.
- Na dno wyparzonego i suchego słoja włożyć połowę liści, koper oraz ząbek czosnku.
- Ułożyć ogórki dość ciasno w słoju, przykryć pozostałymi liśćmi, zalać solanką z dodatkiem cukru.
- Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przestawić w chodne miejsce.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?