Naturalny syrop z kaliny: zdrowy, pyszny, łatwy
Jak zrobić syrop kalinowy na zimę? Robię syrop z kaliny koralowej (łac. Viburnum opulus L.) co roku, bo go uwielbiam. Syrop bez gotowania, bez pasteryzacji, aby nie zniszczyć odżywczych właściwości owoców kaliny. Inaczej to nie ma sensu. Naturalny syrop z kaliny jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim pyszny i bardzo łatwy.
O kalinie koralowej
Owoc kaliny koralowej (łac. Viburnum opulus L.) jest smaczny i bardzo zdrowy. W medycynie ludowej uważa się go za środek wzmacniający organizm. Jego działanie przypisuje się obecności prowitaminy A, witaminy C i P. Warto po niego sięgać w okresie przeziębień i grypy. Kalina zawiera dużo pektyny, rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Jej owoce są gorzkawe, ale po przemrożeniu tracą swoją gorycz.
Uwielbiacie smak kaliny koralowej, to zróbcie koniecznie:
Zdrowy dżem z kaliny koralowej
Kalinówka, czyli nalewka z kaliny
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców kaliny
- 1 kg cukru
- 1 duży słój
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tradycyjnie jagody kaliny zbiera się po pierwszych mrozach. Jednak ja nie czekam do pierwszych mrozów, które mogą przyjść dopiero w styczniu. Zbieram dojrzałe, napęczniałe od soku jagody kaliny i wkładam je na noc do zamrażarki.
- Przemrożone jagody kaliny należy włożyć do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
- Po upływie 1 doby, za pomocą tłuczka do ziemniaków (czystego i wyparzonego wrzątkiem) zgnieść owoce.
- Słój zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie.
- Po tym czasie zlać wytworzony syrop. Owoce zawinąć w gazę i wycisnąć płyn, który po zebraniu dodać do syropu.
- Syrop przelać do mniejszych opakowań i przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy.
- Gotowy syrop można rozcieńczać dobrze ciepłą wodą lub dodawać do herbaty.