Naturalny syrop z kaliny: zdrowy, pyszny, łatwy

Naturalny syrop z kaliny: zdrowy, pyszny, łatwy
Autor: Shutterstock Pyszny syrop wzmacniający witalność z kaliny koralowej
łatwy
30 min
4

Jak zrobić syrop kalinowy na zimę? Robię syrop z kaliny koralowej (łac. Viburnum opulus L.) co roku, bo go uwielbiam. Syrop bez gotowania, bez pasteryzacji, aby nie zniszczyć odżywczych właściwości owoców kaliny. Inaczej to nie ma sensu. Naturalny syrop z kaliny jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim pyszny i bardzo łatwy.

O kalinie koralowej

Owoc kaliny koralowej (łac. Viburnum opulus L.) jest smaczny i bardzo zdrowy. W medycynie ludowej uważa się go za środek wzmacniający organizm. Jego działanie przypisuje się obecności prowitaminy A, witaminy C i P. Warto po niego sięgać w okresie przeziębień i grypy. Kalina zawiera dużo pektyny, rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Jej owoce są gorzkawe, ale po przemrożeniu tracą swoją gorycz. 

Uwielbiacie smak kaliny koralowej, to zróbcie koniecznie:

Zdrowy dżem z kaliny koralowej

Kalinówka, czyli nalewka z kaliny

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców kaliny
  • 1 kg cukru
  • 1 duży słój

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tradycyjnie jagody kaliny zbiera się po pierwszych mrozach. Jednak ja nie czekam do pierwszych mrozów, które mogą przyjść dopiero w styczniu. Zbieram dojrzałe, napęczniałe od soku jagody kaliny i wkładam je na noc do zamrażarki. 
  • Przemrożone jagody kaliny należy włożyć do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Po upływie 1 doby, za pomocą tłuczka do ziemniaków (czystego i wyparzonego wrzątkiem) zgnieść owoce.
  • Słój zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie. 
  • Po tym czasie zlać wytworzony syrop. Owoce zawinąć w gazę i wycisnąć płyn, który po zebraniu dodać do syropu. 
  • Syrop przelać do mniejszych opakowań i przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy. 
  • Gotowy syrop można rozcieńczać dobrze ciepłą wodą lub dodawać do herbaty. 
Domowy syrop z truskawek
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej