Kalinówka, czyli nalewka z kaliny: przepis

Kalinówka, czyli nalewka z kaliny: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Owoce kaliny pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują, jeśli przyrządzi się z nich nalewkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przygotowanie nalewki wymaga czasu, a dokładniej - czekania. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, aby po kilku miesiącach rozsmakować się nalewce kalinowej. Kalinówka działa rozgrzewająco i pomaga w kłopotach żołądkowo-jelitowych. Polecamy prosty przepis na nalewkę z kaliny.

Składniki

  • 1 kg owoców kaliny

  • 1/2 l spirytusu

  • 1/2 l wódki czystej

  • 1 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do słoja wsyp przebrane owoce, zalej spirytusem i wódką, zakręć.

  • Pozostaw na 4–6 tygodni, od czasu do czasu wstrząsaj naczyniem.

  • Potem przecedź, pozostałe w słoju owoce wymieszaj z cukrem i przykryj płótnem.

  • Pozostaw w ciepłym pomieszczeniu na 2-3 tygodnie, co pewien czas wstrząsaj słojem.

  • Powstałym syropem dopraw poprzednio zlany płyn. Nalewkę pozostaw do sklarowania, a następnie przefiltruj i przelej do butelek.

  • Odstaw na kilka miesięcy - po dłuższym leżakowaniu nalewka zyskuje na smaku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 0