Mus rabarbarowy na zimę - podajemy sprawdzony przepis
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Podpowiadamy, jak zrobić pyszny mus rabarbarowy na zimę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a do tego smaczny! Zimą mus z rabarbaru można dodawać do ciast, naleśników i deserów.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 1 godzinę.
- Dodaj starty imbir i zimną wodę. Podczas gotowania dokładnie mieszaj. Woda musi odparować, a rabarbar się rozpaść.
- Słoiki na mus dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i zagrzej w piekarniku przez około 15 minut w temp. 100 st. C.
- Przygotowany mus przełóż do słoików, mocno zakręć, obróć do góry dnem i owiń grubym kocem lub ręcznikiem.
- Tak owinięte przetwory odstaw na około 12 godzin. Niecierpliwi zamiast owijania mogą słoiki pasteryzować przez 10 minut w temperaturze 100 st.
Polecamy również:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser