Mus rabarbarowy na zimę - podajemy sprawdzony przepis

Mus rabarbarowy
Autor: Shutteratock Słodko-kwaśny mus rabarbarowy z nutką imbirową to orzeźwiający dodatek do zimowych deserów.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Podpowiadamy, jak zrobić pyszny mus rabarbarowy na zimę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a do tego smaczny! Zimą mus z rabarbaru można dodawać do ciast, naleśników i deserów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2 kg cukru
  • 1 łyżka utartego, świeżego imbiru
  • pół szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 1 godzinę.
  • Dodaj starty imbir i zimną wodę. Podczas gotowania dokładnie mieszaj. Woda musi odparować, a rabarbar się rozpaść.
  • Słoiki na mus dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i zagrzej w piekarniku przez około 15 minut w temp. 100 st. C.
  • Przygotowany mus przełóż do słoików, mocno zakręć, obróć do góry dnem i owiń grubym kocem lub ręcznikiem.
  • Tak owinięte przetwory odstaw na około 12 godzin. Niecierpliwi zamiast owijania mogą słoiki pasteryzować przez 10 minut w temperaturze 100 st.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Polecamy również:

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Kaczka pieczona z rabarbarem

Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Galeria: Przetwory z rabarbaru

Beata Lekszycka
więcej